Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El PNB refusa reunir-se més amb el PSE perquè creu que ja han pactat Govern amb el PP

|

- Publicitat -

El PNB serà l’únic partit que no participarà en la ronda de converses que el PSE iniciarà aquest dimecres amb les forces polítiques amb representació al parlament basc. Els socialistes pretenen aconseguir el recolzament necessari per poder formar govern després que el PNB no ho aconseguís durant la setmana passada. De fet, la negativa dels nacionalistes a la invitació respon a la convicció d’aquests que tant socialistes com populars ja tenen decidit fer fora el PNB d’Ajuria Enea. Els nacionalistes fonamenten aquesta convicció en les respostes que els han donat socialistes i populars durant la ronda de converses impulsada pel PNB. Dijous passat el PSE va rebutjar un pacte en què els nacionalistes oferien ‘un acord d’estabilitat institucional’, que seria correspost pel PNB a les institucions estatals, assegurant que la presidència del govern basc és ‘irrenunciable’ pels socialistes. Posteriorment, la resposta del PP, el passat dilluns, que va anunciar la seva predisposició a pactar amb el PSE, ajuden els nacionalistes a justificar la seva sospita.

De fet, la reunió entre socialistes i populars, prevista pel dijous al matí, pot ser definitiva per determinar el futur del govern basc. Si les condicions imposades pel PP, -Basagoiti ja va advertir que ‘el canvi no és un gratis total’- s’ajusten a les pretensions del PSE podria segellar-se el pacte aquest mateix dijous. El líder dels populars, després de reunir-se amb el PNB ja va descobrir que la intenció dels seu grup és donar suport a López, si bé en més d’una ocasió ha advertit que el seu partit donarà suport al PSE ‘si aquest s’atreveix de veritat a fer un canvi’. Els socialistes, que tenen la pretensió de governar en solitari amb recolzaments puntuals, es mostren prudents mentre esperen conèixer quines són les demandes dels populars (com per exemple reclamar el govern foral d’Àlaba i la presidència del parlament) a canvi del seu suport.

Publicitat

Abans de reunir-se amb el PP, els socialistes es reuniran, aquest dimecres amb EA, EB i Aralar, i divendres, per qüestions d’agenda, rebran UPiD, que espera conèixer si prospera un recurs d’EA a Àlaba sobre l’últim escó que el PSE va prendre a la formació de Ziarreta, per saber si és decisiu o no. El PSE creu que una vegada el PNB ha pres la iniciativa per anar a la recerca de recolzaments per aconseguir la presidència del govern basc, sense aconseguir-ho, ‘ara li correspon al PSE prendre la iniciativa i buscar els recolzaments necessaris per fer lehendakari a Patxi López’.

Ortuzar demana ‘sinceritat’ al PSE

El president del PNB a Biscaia, Andoni Ortuzar,en referència a la ronda de negociacions que ha obert el PSE i a la invitació que ha denegat el PNB, ha demanat als socialistes que ‘tinguin la sinceritat que no han tingut tots aquests mesos’ i que expliquin a la societat basca ‘quins són els compromisos adquirits’. Ortuzar ha aventurat que PP i PSE ‘ja han arribat a acords secrets que no s’atreveixen a fer públics’ i per això creu innecessària una nova reunió entre nacionalistes i socialistes. ‘Aquesta societat no està per a més paripés’, ha afegit, al temps que ha emplaçat al PSE a què negociï ‘sense cortines de fum i sense maquillatge amb el PP, que és l’únic partit que pot portar Patxi López a Ajuria Enea.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut