Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El ple del TC es reunirà dilluns per debatre els recursos de súplica del Govern i el Parlament

El ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) celebrarà una nova reunió dilluns per debatre els recursos de súplica del Govern i el Parlament sobre la competència del mateix tribunal per emetre una sentència sobre l’Estatut i de l’executiu català sobre la negativa dels magistrats per repescar Pablo Pérez Tremps per a les deliberacions sobre els recursos de l’Estatut. En aquesta nova reunió, hi ha la possibilitat que l’alt tribunal debati la sentència, tot i que aquest extrem no està confirmat. De fet, la seva presidenta, Maria Emilia Casas, va lliurar dimecres d’aquesta setmana la seva ponència als magistrats i des de l’aleshores l’estan estudiant.

Redacció
Redacció 18/06/2010

Casas va assumir-ne la redacció després del fracàs del text redactat pel conservador Guillermo Jiménez, que no va convèncer ni el sector progressista ni conservador del tribunal. Si tampoc prospera la darrera versió de la sentència, la presidenta podria optar perquè el text fos votat bloc per bloc.

La seva intenció és que abans de l’estiu ja hi hagi sentència, una possibilitat a la qual també es va referir aquest dijous a la nit el conseller d’Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, en una entrevista a COM Ràdio. Saura va afirmar que segons les darreres informacions de les quals disposa i el fet que el Senat hagi iniciat els tràmits per a la renovació dels membres del TC poden haver accelerat la deliberació.

Nou termini per a la sentència: abans de l’estiu
La presidenta del Tribunal ha afirmat públicament que espera emetre una sentència sobre l’Estatut abans de l’estiu. Les posicions estan més que enrocades i podria resoldre la qüestió posant en marxa el procediment del vot per articles emparant-se en l’article 254 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que estableix que ‘la votació, a judici del president, podrà tenir lloc separadament sobre els diversos pronunciaments de fet o de dret que hagin de fer-se, o part de la decisió que s’hagi de dictar’.

Aquest article també estableix l’ordre en què es farà la votació, perquè dicta que es pronunciarà ‘primer el ponent, i després la resta dels magistrats per ordre invers a la seva antiguitat’, i que un cop començada, la votació ‘no podrà interrompre’s si no és en cas de força major’.