Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

El partit independentista guanya les eleccions a Grenlàndia

El partit independentista d’esquerres Inuit Ataqatigiit (IA) ha guanyat les eleccions de Grenlàndia amb el 43,7% dels vots i ha posat punt final a l’hegemonia de l’autonomista socialdemòcrata Siumut, que ostentava el poder des que aquest territori sota sobirania danesa va obtenir la seva autonomia el 1979. IA ha aconsegut un 21,3% més de suports que el 2005 i ha duplicat els escons, de 14 a 31. Els grenlandesos ja van votar massivament a favor de modificar el seu estatut per permetre la celebració d’un referèndum d’independència. El nou estatut entrarà en vigor el 21 de juny i, per tant, el nou govern d’IA tindrà la capacitat legal per a promoure un procés de secessió amparat per les legalitats grenlandesa i danesa.

Redacció
Redacció 03/06/2009

El Siumut ha sumat el 26,5% dels vots, el pitjor resultat des de 1979, amb tan sols nou escons. El seu soci de govern, el liberal Attasut, tan sols ha aconseguit 3 representants. La tercera posició al parlament grenlandès, doncs, serà per a l’unionista Demokraatit, amb 4 escons i el 12,7% dels vots.

Els grenlandesos ja van triar al novembre augmentar les seves llibertats com a poble, amb l’esperança d’independitzar-se de Dinamarca en un futur proper. Les noves competències de Grenlàndia, aprovades pel 75% dels ciutadans en una consulta molt participativa, permeten a l’illa àrtica d’augmentar els seu autogovern, controlant directament els immensos recursos minerals i petrolífers que guarda el subsòl de l’illa. A més, l’augment d’autonomia va suposar que el grenlandès passés a ser la llengua oficial del país i va reconèixer el dret d’autodeterminació dels grenlandesos, que de decidir aquest camí trencarien els vincles amb la corona danesa després de tres segles de dominació.

Relacionats