Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Moianès reactiva el moviment per ser reconegut com a comarca

|

- Publicitat -

Un dels avals que la nova entitat presenta per reactivar el reconeixement comarcal del Moianès és el funcionament exemplar del Consorci del Moianès, que des de fa quinze anys està suplint la funció que hauria d’exercir un consell comarcal. Segons un dels portaveus de l’entitat, Miquel Prat, aquest Consorci ha fet una bona feina, basada en l’entesa entre totes les poblacions, però alhora restant recursos als municipis. El Consorci no rep els recursos econòmics que el Govern destina als consells comarcals i es manté amb les aportacions dels ajuntaments. Això, diu Prat, resta recursos als ajuntaments i representa un greuge respecte d’altres territoris.

L’EMEC neix amb voluntat de cridar l’atenció i reactivar el reconeixement comarcal d’aquest territori com a comarca. Un reconeixement que ja es feia en l’anomenat ‘Informe Roca’, l’Informe sobre la revisió del model d’organització territorial de Catalunya, elaborat l’any 2000. Per aquest motiu, un cop constituïda l’entitat, la primera acció que es durà a terme consistirà en interpel·lar el Parlament perquè expliqui per què, tot i aquest reconeixement, no s’ha avançat en la creació del Moianès com a comarca.

Publicitat

Miquel Prat ha explicat que la nova entitat no farà accions reivindicatives, sinó que es posarà al costat de totes les institucions que han donat suport i que estan d’acord a fer aquest reconeixement amb l’objectiu d’accelerar el procés, aturat des de l’any 2000 tot i el consens polític i territorial sobre aquesta necessitat. A banda de l”Informe Roca’, el reconeixement té el suport de les deu poblacions que integren aquest territori, que quan es va aprovar el document van fer acords de ple pronunciant-se a favor del reconeixement del Moianès.

L’EMEC entén que aquest reconeixement evitaria situacions com les que s’han produït recentment amb la divisió del món educatiu entre les delegacions del Maresme i de Barcelona Comarques. Això, segons Prat, ha estat ‘una mala passada’. S’ha pres la decisió, explica, ‘sense consultar el territori’ i sense respectar que tot el món educatiu del Moianès estigui funcionant de forma coordinada i amb un únic claustre.

Segons Miquel Prat, aquesta petició ‘no és un caprici’, sinó una necessitat. La creació de la comarca permetria un millor funcionament i organització del territori, així com rebre recursos directament a un consell comarcal sense haver-los de treure dels municipis per aportar-los al Consorci.

La nova entitat neix amb una vintena de socis, dos per cada municipi, i amb un poder de decisió de l’assemblea que atorga un vot a cada població.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut