Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El ministre espanyol de Justícia no assegura que els fiscals acabin revisant la sentència de Companys

El ministre de Justícia espanyol, Mariano Fernández Bermejo, ha evitat respondre al senador d’Esquerra, Miquel Bofill, si instarà al fiscal de l’Estat a reconsiderar els criteris d’actuació perquè no s’oposin a la revisió de sentències en referència a l’eventual recurs per anul·lar la sentència que va condemnar el president Companys. El ministre assegura que s’està en el bon camí per rehabilitar la memòria de totes les persones que van estar perseguides pel franquisme, però no és ‘endeví’ per avançar quina posició adoptaran els tribunals tot i que promet ‘sensibilitat’.

Ara per ara, la postura del Suprem espanyol és una incògnita, ja que fins al moment l’alt Tribunal s’ha oposat sistemàticament a revisar sentències franquistes.

Redacció
Redacció 15/10/2008

El senador de l’Esquerra, Miquel Bofill, ha interrogat aquest dimarts al ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, sobre quines mesures pensa impulsar el govern espanyol per anul·lar el judici que va condemnar el president Lluís Companys, quan aquest dimarts es rememora la publicació de la sentència que el va condemnar.

Bofill li ha preguntat quina creu que serà la resposta del Tribunal Suprem espanyol si s’admet a tràmit un recurs per anul·lar el judici de Companys. El senador també ha recordat que la fiscalia de la sala militar s’ha oposat ‘sistemàticament’ a la revisió de sentències franquistes i si instarà el govern al fiscal General de l’Estat perquè reconsideri els criteris d’actuació per tal que no s’oposi a la revisió d’aquestes actuacions.

Bermejo ha dit que és ‘absolutament solidari’ amb el cas del president màrtir i que se suma a la commemoració del seu afusellament que es recorda aquest dimecres. El ministre ha recordat al senador que en aquest moment el decret de desenvolupament de la Llei de memòria històrica es troba al Consell d’Estat, i li ha dit que ‘anem complint amb les passes’.

Bofill li ha contestat que si el govern espanyol no té ‘la maduresa i la grandesa’ suficient per acceptar Lluís Companys tampoc serà bastant gran i democràtic perquè hi ‘capin’ els catalans. ‘La tasca que cabem tots, és tasca de tots, al sistema cabem tots, no és un entorn prefabricat’, ha estat la resposta de Bermejo que assegura que ‘en aquest tema estem molt a prop’, i ha recordat que s’ha ‘caminat molt per donar a llum la llei de memòria històrica’, i creu que aquest ha de ser el camí.

Existeix un ‘sensibilitat sobrada’, creu Bermejo sobre el reconeixement a aquells que van ser perseguits pel franquisme, però ha dit que no és ‘endeví’ per saber que passarà quan es recorri al Tribunal Suprem, i ha demanat ‘respecte’ per la tasca de jutges i fiscals.