Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El marc referencial de Montilla

Divendres la periodista Mònica Terribas entrevistava al president de la Generalitat José Montilla en una de les entrevistes periòdiques que l’emissora pública catalana fa amb el president del Principat. Montilla […]

Redacció 18/06/2007

Divendres la periodista Mònica Terribas entrevistava al president de la Generalitat José Montilla en una de les entrevistes periòdiques que l’emissora pública catalana fa amb el president del Principat.

Montilla va ser una tomba, i la Terribas va passar per tots els temes conflictius del moment sense obtenir cap resposta satisfactòria, sense obtenir cap promesa del president. Però el que més va sorprendre i indignar a molts catalans va ser l’inici de l’entrevista, on Montilla va deixar claríssim quin és el seu marc referencial, el seu marc ideològic i de treball.

Davant la pregunta si el Govern esgotaria la legislatura, Montilla arrenca dient que Zapatero té previst acabar-la, obviant que la pregunta anava dirigida al president de la Generalitat de Catalunya i, per tant, que el “Govern” al que es referia Terribas era la Generalitat, és clar. Terribas va haver de rectificar i referir-se directament al “Govern de la Generalitat” en la pregunta immediatament posterior.

A continuació us adjuntem la transcripció d’aquest inici d’entrevista tan revelador:
______________
Terribas – Bona nit, l’última vegada que el president de la Generalitat, José Montilla, va asseure’s en aquest plató era només una setmana després de que prengués possessió. Ara ha passat mig any, gairebé. Des d’aleshores han passat per les urnes una altra vegada els ciutadans, i els 3 partits que formen el govern de la Generalitat han disminuït el seu suport a les urnes. Estem a poques hores de que es constitueixin els ajuntaments, i dilluns farà un any que es va votar el referèndum de l’Estatut. Un moment idoni, doncs, per repassar què ha fet aquest govern fins ara, durant aquests sis mesos i sobretot, quins plans té per les coses que tenim pendents. President Montilla, bona nit.
Montilla – Bona nit.
Terribas – La primera pregunta, per clarificar la situació, és: està convençut que acabarem aquesta legislatura sense unes eleccions anticipades?
Montilla – Jo crec que sí. Aquesta em consta que és la voluntat del president del Govern espanyol i a més a més crec que a tots ens interessa que …
______________

Amb una sola pregunta Montilla queda retratat com el que és: Un súbdit de Madrid encarregat de gestionar la regió catalana.