Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El jutge Pedraz cita a declarar el jove Jaume Roura, identificat per cremar retrats del rei a Girona

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz citarà ‘urgentment’ a declarar com a imputat per injúries greus a la Corona el jove identificat pels Mossos d’Esquadra com un dels dos autors de la crema de fotografies de la família reial a la plaça del Vi de Girona, dijous passat. Es tracta, segons recull l’escrit que el fiscal ha fet arribar al jutge, de Jaume Roura Caparalles, que declararà aquest divendres. Finalment, el cas ha estat encarregat al jutjat central d’instrucció número 1 de l’Audiència Nacional espanyola, presidit per Santiago Ferraz. Fonts de l’Audiència han assegurat que no són constitutius de delicte els incidents d’aquest dimarts a la nit al ple de l’Ajuntament de Girona perquè ‘no trenquen les normes de convivència’ sinó que són expressions de discrepància contra les institucions de l’estat.

Redacció
Redacció 20/09/2007

El cas de les fotografies cremades en la manifestació del passat dia 13 a la plaça del Vi de Girona ara és competència del jutjat d’instrucció número 1 de l’Audiència Nacional espanyola per un repartiment de casos que s’ha produït aquest dimecres entre els sis jutjats d’instrucció que té l’alt tribunal. El president d’aquesta sala és el jutge Santiago Pedraz que serà l’encarregat de portar la causa.

El jutge Pedraz citarà a declarar aquest divendres a un dels dos encaputxats identificats pels Mossos d’Esquadra, es tracta de Jaume Roura Caparellas i està acusat d’injúries greus a la màxima institució de l’estat, delicte per el que el Codi Penal preveu de 6 mesos a 2 anys de presó.

En l’escrit del fiscal en cap de l’Audiència Nacional espanyola, Javier Zaragoza, on es demana al jutge que citi a declarar Roura també es demana que ‘es practiquin les diligències necessàries per la plena determinació dels fets delictius i els seus dos autors’. De les dues persones que van executar l’incendi de les quatre fotografies els Mossos d’Esquadra només han pogut identificar un dels presumptes autors.

El fiscal Zaragoza ha interposat aquesta denúncia davant el jutge d’acord amb el repartiment i amb l’objecte d’identificar els fets delictius i determinar les responsabilitats penals que pugin sorgir. Dins l’escrit s’explica que els informes dels Mossos enviats a l’alt tribunal han permès identificar un dels dos presumptes autors. També inclou que els fets poden ser contraris al Capítol II del Codi Penal el que fa referència a la Corona i concretament a l’article 490.3 que estableix de 6 mesos a 2 anys de presó per considerar-se un delicte d’injúries greus a la màxima representació de l’estat.

Els Mossos d’Esquadra hauran de ratificar judicialment la informació que han remès al Tribunal que consta de 2 cd’s i un vídeo. Segons fonts de l’Audiència, aquesta ratificació el jutge haurà de decidir si la fan al jutjat que els pertoca per residència o si bé han de venir fins a Madrid.

Incidents al ple de l’Ajuntament de Girona

Durant el ple d’ajuntament d’aquest dimarts una quinzena de joves va entrar precipitadament per protestar contra de la decisió de la Fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola d’obrir diligències per la crema de fotografies. El jovent va cridar consignes com ‘jo també cremo la corona espanyola’ i duien pancartes on hi deia ‘jo també sóc antidemocràtic’.

Fonts de l’Audiència Nacional espanyola, consideren que aquest fet en principi no constitueixen un delicte que sigui competència del tribunal perquè ‘no trenquen les normes de convivència’ sinó que són fruit de la natural discrepància amb les institucions de l’estat, i per tant, estan emparades pel dret a la llibertat d’expressió.

Una llibertat d’expressió que, com s’està demostrant aquests dies amb les actuacions judicials contra ‘El Jueves’, ‘Deia’ i aquest manifestants gironins, continua perseguida a L’Estat espanyol malgrat tractar-se d’un Estat suposadament democràtic i amb llibertats reconegudes constitucionalment.