Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El Govern valencià introduirà el xinès com a llengua optativa

La Conselleria d’Educació implantarà l’ensenyament del xinès mandarí com una assignatura optativa al segon cicle de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) i al Batxillerat a partir del curs 2010-2011. Així ho ha anunciat el conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, qui també ha instat al Govern espanyol que doti a l’anglès d’un caràcter de ‘llengua semi-oficial’ per a fomentar el seu coneixement. Font de Mora ha presidit un esmorzar sobre ‘El Plurilingüisme en l’Educació del segle XXI’, organitzat per l’Escola de Negocis Estema i la Federació de Centres d’Ensenyament de València (FECEVAL). Segons ha avançat durant la seva intervenció, la Generalitat introduirà ‘de manera gradual i amb caràcter optatiu’ l’ensenyament del xinès mandarí per als alumnes de Batxillerat i del segon cicle de l’ESO en els centres públics del País valencià.

Redacció
Redacció 25/02/2009

El conseller ha subratllat que amb el domini de l’anglès i del castellà ‘arribem a 1.600 milions de persones’, i amb el xinès, els valencians podran comunicar-se amb altres tantes. Així, amb el domini d’aquestes dues llengües estrangeres arribaran a fins a 3.000 milions de persones, el que els facilitarà ‘un accés universal a la comunicació amb tota la població del planeta’, ha destacat. A més, ha recordat que l’economia valenciana s’orienta a l’exportació i que, ‘a pesar de la crisi econòmica, Xina és una gran potència que cal tenir molt en compte per al futur’.

I el català…?

Doncs molt malament. Ara fa unes setmanes vam explicar que dins el pla d’estudis en valencià, el 30 % del seuprofessorat acaba donant les classes en castellà perque no està suficientment capacitat. Des de conselleria es proposa una moratòria, per al professorat de Secundària, que oscil·la entre 10 i 15 anys. La FEV considera inacceptable la idea ja que després de 25 anys des que es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) encara ara el professorat no està preparat per donar les classes en valencià. Aquesta moratòria, afirmen des d’Escola Valenciana, suposa mantindre la situació actual en la qual hi ha professors que sense estar capacitats han d’impartir, en teoria, les classes en valencià.