Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern prepara una llei recuperar les restes de les 150 fosses comunes de Catalunya

|

- Publicitat -

L’avantprojecte de la llei l’ha elaborat una comissió d’experts formada per professionals de disciplines tan dispars com la història, l’antropologia, l’arqueologia, el món jurídic i el forense. El DOGC el publicarà en una setmana i començarà llavors un període de presentació d’esmenes. Un cop recollides les observacions pertinents, el Govern ho portarà a tramitació. Bono ha apuntat que espera que l’aprovació inicial de la llei s’efectuï a principis de l’any vinent i que el Parlament la confirmi durant el mateix 2008.

Un cop la llei sigui una realitat, la Generalitat establirà convenis amb universitats o entitats sense ànim de lucre tinguin ‘mitjans científics’ adequats per portar a terme els treballs de ‘recerca històrica’, ‘prospecció’ i ‘intervenció sobre el terreny’. Bono ha destacat que el fet diferencial més important de la llei és el compromís de l’administració per implicar-se en la recerca, obertura, recuperació de les restes i senyalització dels espais. Ha afegit que, a banda de la importància per als familiars dels desapareguts, la futura llei ha de facilitar el ‘dret de tota la societat a conèixer la veritat’ d’un passat traumàtic.

Publicitat

De les 150 fosses comunes que la Direcció General de Memòria Democràtica calcula que hi ha al país, Bono ha explicat que la majoria d’aquestes són ‘fosses de front’ de la Guerra Civil. Per aquest motiu, la ‘intervenció fonamental’ serà obtenir tota la informació possible sobre aquests llocs d’enterraments massius, i senyalitzar-los. A més, per petició expressa dels familiars de les víctimes, es podrà intervenir en algunes fosses concretes per identificar i recuperar les restes dels morts.

Les fosses de la Torre de Fontaubella

A la Torre de Fontabella ja s’ha començat a treballar en aquest sentit, i aquest diumenge s’ha inaugurat una placa amb els noms de dinou de les 21 persones (hi ha dos soldats desconeguts) que hi ha enterrades a la fossa comuna del cementiri de la població. Es tracta de setze soldats, quatre civils i un presoner de guerra morts durant la Batalla de l’Ebre. Les nombroses morts que es van produir en aquest territori, però, van obligar a la construcció de dues fosses més al mateix municipi, on hi ha enterrades un centenar de persones més.

La inauguració de la placa s’ha emmarcat en la cinquena edició de les jornades que organitza l’entitat No jubilem la memòria i que aquest cap de setmana s’han celebrat en diferents poblacions de la Terra Alta i el Priorat. Destacades personalitats com l’historiador britànic Paul Preston han participat en aquestes jornades dedicades a la recuperació de la memòria històrica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut