Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El Govern planeja modificar la taxa turística per incrementar-la a BCN World

ACN Barcelona .- El marge per crear nous impostos per part del Govern està “molt esgotat” però el que sí farà és reformular-ne alguns aquesta legislatura. A banda dels canvis que s'han de fer als impostos de grans establiments comercials i d'aviació per imperatiu de la Unió Europea, la Generalitat planeja modificar la taxa turística per incrementar-la en l'àmbit del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou, abans anomenat BCN World. “Entenem que hi ha algunes destinacions turístiques al nostre país que, en termes comparatius amb altres destinacions similars a Europa, estan en taxes molt inferiors a l'estàndard europeu”, ha assegurat el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, en una entrevista a l'ACN.

Redacció
Redacció 19/03/2016

L'objectiu de la reforma és que “l'impost d'estades turístiques millori el seu funcionament a partir de l'experiència acumulada” des que es va posar en marxa el novembre del 2012, ha explicat Salvadó. “Entenem que hi ha sectors de l'àmbit del turisme que tenen recorregut per incrementar la seva recaptació”, ha dit el secretari d'Hisenda.

Tot i que durant l'entrevista Salvadó no ha volgut concretar en quins àmbits s'augmentarà la taxa, fonts del Govern han especificat posteriorment que s'estudia que l'impost sigui més car per a les estades al CRT, quan aquest complex d'oci (que inclourà casinos, comerços i hotels, entre altres) estigui en funcionament. L'increment no afectaria els hotels de Port Aventura, sinó només els del futur projecte.

La Generalitat fa 15 dies que està treballant en una proposta de canvi per a la taxa turística amb la intenció d'incorporar-la a la llei de mesures fiscals i financeres, d'acompanyament dels pressupostos del 2016. En cas que s'hagi de treballar amb un pressupost prorrogat, es buscarà “l'alternativa” per aprovar la modificació, ha detallat Salvadó.

El secretari d'Hisenda ha recordat que la taxa turística és finalista i reverteix sobre el sector del turisme, de manera que “la voluntat no és recaptatòria”, sinó de “regulació del mercat” i de “poder revertir els recursos en un sector estratègic”.
 
L'altre canvi tributari que hi haurà serà la modificació de l'impost de grans equipaments comercials (IGEC), que s'ha d'adaptar a les peticions de la Comissió Europea, que va considerar que l'impost suposava una ajuda encoberta al petit comerç. En aquest cas, es farà una “transformació en profunditat” per reorientar-lo cap a finalitats ambientals i encara no se sap si els canvis implicaran augmentar o minvar la recaptació, ha apuntat Salvadó. “Esperem tenir una reformulació de l'impost en els propers dos mesos”, ha afegit.
 
L'impost de l'aviació també s'ha d'ajustar als imperatius europeus, si bé el canvi tindrà un abast més limitat i és més “de detall”. En aquest cas “s'han d'eliminar alguns elements que no estaven alineats en àmbits de la lliure concurrència” perquè la Unió Europea considerava que s'estaven realitzant “ajuts d'estat” encoberts amb el tribut, ha detallat el secretari d'Hisenda. Les modificacions implicaran un lleuger increment de la recaptació.
 
 
Petició de “sentit comú” en l'impost de dipòsits bancaris
 

Salvadó confia que el futur govern de l'estat tingui “sentit comú” i “sensibilitat” amb l'impost de dipòsits bancaris i actuï diferent de l'executiu del PP, que fins ara ha tingut una “vocació obstruccionista” i ha “preservat el sistema bancari” per sobre de l'obtenció d'ingressos per l'erari públic.
 
Amb els 500 milions d'euros que Catalunya ha deixat d'ingressar per l'anul·lació de l'impost, “permetrien aprovar dos plans de xoc i afrontar moltes necessitats socials que requereix Catalunya”, ha apuntat Salvadó.
 
El Tribunal Constitucional va tombar l'impost català de dipòsits bancaris després que el govern espanyol presentés un recurs contra el tribut. L'impost català preveia un gravamen d'entre el 0,3% i el 0,5% per als dipòsits, però finalment s'ha acabat imposant el 0,03% decretat per l'executiu estatal.