Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El Govern i CiU coincideixen que “no està escrit” que l’Estat es reservi el 50% de la despesa pública

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, han coincidit aquest dimecres que ‘no està escrit’ que el govern espanyol s’hagi de reservar el 50% de la despesa pública. Mas li ha preguntat al president sobre la reunió entre el vicepresident, Pedro Solbes, amb els consellers d’Economia de totes les comunitats, tret els de Navarra i Euskadi. Tant Montilla com Mas han coincidit en que s’ha de complir l’Estatut en la seva integritat i que hi haurà dificultats i reticències per tirar-lo endavant.

Redacció
Redacció 22/05/2008

En la sessió de control al Govern i amb un to més pausat de l’habitual entre els dos dirigents polítics, Mas ha destacat que ‘si el govern espanyol es reserva el 50% del finançament, s’ha de dir des de Catalunya que això no ha de ser necessàriament així, sinó que dependrà de les competències i responsabilitats de cada u’. En aquest context, ha recordat que ‘el tema del finançament és de màxima importància i urgència’.

Així, ha avisat que ‘hi haurà resistències de tota mena i ordre, algunes per part del Partit Socialista i el govern espanyol’. Tot i això, Mas ha remarcat que ‘sense un sí de Catalunya no hi haurà un acord de finançament a la resta d’Espanya’. En aquest sentit, ha fet èmfasi en que ‘mai en 25 anys s’ha fet un acord de finançament amb Espanya sense que Catalunya digués que sí i el liderés’. ‘CiU només posa una condició i és que es compleixi el 100% de l’Estatut en matèria de finançament perquè és llei’, ha assegurat.

Montilla ha replicat que coincideix amb Mas i ha apuntat que ‘no està escrit que l’Estat es reservi el 50%, ja que no està justificat’. ‘Això dependrà per fer què’, ha ressaltat. ‘Les resistències a tractar de posar el tema damunt la taula i ha començar per part de l’administració central i per altres comunitats existeixen’, ha admès el president. ‘Pel Govern’, ha declarat, ‘l’element base és l’Estatut i cal revisar el finançament’. En aquest sentit, ha dit que el Govern no negarà als demés el que vol per Catalunya, ‘però no condicionarà la negociació del finançament a que necessàriament hi hagi un acord de tothom’.

Per la seva part, el diputat i secretari general d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha manifestat que ‘Catalunya ha de tenir una posició, ferma clara i diàfana i ha de respondre als interessos dels catalans i no a interessos de partits estatals’. ‘Massa sovint’, ha indicat, ‘quan s’ha parlat de finançament sempre s’ha parlat del mateix motlle que es vol imposar’. ‘Les necessitats de despesa de Catalunya no són necessariament les mateixes necessitats que altres territoris de l’Estat’, ha afirmat Puigcercós, qui ha afegit que ‘la unitat serà indispensable i que no si valen tacticismes’.