Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

El Govern estudia noves mesures per incrementar l’ús del català entre els joves

El Consell de Govern ha aprovat una despesa de 61.953 euros per elaborar l’estudi ‘Llengua i Joves’ per apuntar estratègies i accions per implantar polítiques lingüístiques que afavoreixin l’augment de l’ús social del català entre els joves. L’estudi persegueix comprendre els processos que afavoreixen o dificulten l’ús del català entre els joves com a llengua vehicular, i analitzar els discursos sociolingüístics dels joves. S’estudiaran polítiques lingüístiques, possibles orientacions estratègiques i actuacions de planificació lingüística que es puguin impulsar des de l’administració, les entitats i altres col·lectius juvenils.

Redacció
Redacció 23/04/2008

El treball descriurà l’evolució del coneixement i l’ús de les llengües (català, castellà i altres) entre els joves en diferents contextos, analitzarà la composició sociodemogràfica dels diversos grups lingüístics i la variació lingüística segons els contextos i els moments vitals.

També es volen estudiar els discursos sociolingüístics dels diferents grups per tal de comprendre el paper de la llengua en la configuració d’identitats i detectar les barreres lingüístiques. En aquesta línia, també es vol detallar els factors que faciliten l’ús del català per part de la població jove castellanoparlant i per la població jove d’origen immigrat i analitzar la influència de les TIC en els usos lingüístics del jovent.

L’acord estipula un conveni de col·laboració entre el Departament de la Vicepresidència, a través de la Secretària Política Lingüística, i l’Agència Catalana de la Joventut, que a parts iguals finançaran l’estudi, i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, que serà l’encarregada de fer aquest treball. El Departament d’Educació també hi col·laborarà en l’àmbit de la població escolar.