Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

El govern espanyol indemnitzarà les famílies dels set turistes catalans i bascs assassinats al Iemen

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat aquest dimecres que l’estat espanyol indemnitzarà les famílies dels set turistes catalans i bascs assassinats el 2 de juliol del 2007 en un atemptat terrorista al Iemen. Rubalcaba ha assegurat que l’executiu està tramitant un Reial Decret que ‘veurà la llum en les pròximes setmanes’ i que ‘inclou ajudes excepcionals que sens dubte empararan les víctimes de l’atemptat del Iemen’ i d’altres d’addicionals per als casos que no són aplicables a actes terroristes a l’estat. ‘Ho farem –ha dit Rubalcaba- i no crec que trigui massa setmanes perquè el decret ja està preparat i en tramitació’.

Redacció
Redacció 29/11/2007

Tan bon punt Rubalcaba s’ha compromès a indemnitzar les famílies Uría ha demanat al ministre que ‘eviti que les famílies s’hagin de posar en interminables i llarguíssims plets’ als tribunals. Rubalcaba li ha respost assegurant que ‘no hi haurà plets’ i que les famílies disposen un any per a reclamar i tan bon punt el decret entri en vigor ‘abans que acabi la legislatura’ la concessió serà ‘automàtica’.

Prèviament Uria ha recordat que quan el Congrés va aprovar la Llei de solidaritat amb les víctimes del terrorisme els grups només pensaven amb el terrorisme d’ETA i en atemptats comesos a l’estat, però ‘per desgràcia la realitat ha estat més plural’ i ‘han proliferat altres terrorismes dins i fora de l’estat’.

La modificació de la Llei de l’any 2003 va introduir al text els actes comesos fora del territori de l’estat per grups o persones amb activitat fora de l’estat, però en aquests casos la concessió no és automàtica i la Llei parla d’ajudes ‘excepcionals’.

Segons la diputada del PNB, la interpretació de la Llei que s’ha fet fins ara ‘restringeix l’àmbit d’aplicació’ perquè ‘exigeix que s’hagi atemptat contra interessos espanyols’, i es podria entendre que ‘un viatge turístic no és directament un atemptat contra interessos espanyols’.