Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El govern Colau presenta un codi ètic fet a mida per als seus càrrecs electes i directius

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, i el gerent de Recursos, Joan Llinares, han presentat aquest l’esborrany del Codi ètic i de conducta, que afectarà –si finalment s’aprova- a més de 400 càrrecs electes, directius, gerents i consellers municipals del consistori. La norma, serà “d’obligatori compliment” i contempla un règim sancionador que aplicaria des d’amonestacions fins a inhabilitacions i suspensions a aquells que l’incompleixin. Entre els aspectes que regula el codi hi ha la prohibició d’acceptar regals de més de 50 euros, l’impediment de treballar durant els dos anys posteriors a cessar en el càrrec per a empreses o entitats que hagin estat afectades per decisions seves al consistori.
 

Redacció
Redacció 29/03/2016
Amor lliure, també a la política
 
directe!cat va detallar en aquest article que fins a 6 parelles han estat col·locades per membres del govern municipal. Lluny de voler acabar amb aquesta pràctica, el codi ètic i de conducta presentat per Barcelona en comú prohibeix que un càrrec participi en la decisió d’incorporar un treballador si és proper a ell però no limita que es contracti un familiar com a personal de confiança. Via lliure, doncs, a aquesta pràctica de la vella política, ara emmascarada.

Barcelona en Comú incapaç d'acomplir el seu propi codi ètic

directe!cat va narrar l’incompliment flagrant del codi ètic per part de l'equip de Colau que va quedar-ne exempt. El document signat per la candidatura de Barcelona en Comú deia textualment en el punt 3.4 que: “Les persones amb càrrecs electes, gerencials i de lliure designació es comprometen a establir un sou màxim de 2.200 euros com a salari net mensual, incloent-hi dietes, entenent que aquesta retribució garanteix unes condicions dignes per exercir les responsabilitats i funcions que suposa el càrrec assumit”. La justificació en aquell moment per part de la mateixa Colau va ser adduir que “cal distingir l'estructura tècnica de la política. Els electes i assessors assumim el codi ètic, però no afecta l'estructura tècnica”
 

Qui vigila al vigilant?
 
directe!cat també va explicar ara fa uns mesos que govern de Barcelona en Comú hauria hagut d’incrementar les despeses en sous en un 11% respecte al govern Trias per tal d’encabir dos alts càrrecs nous: el Director de presidència, i el dels serveis de l’Oficina de Transparència. A més, va transcendir, també, el cobrament d’elevades dietes per part d’alts càrrecs del consistori.

La nova (vella) política
 
El discurs sobre la nova política va portar Barcelona en Comú a guanyar les eleccions per un marge molt ajustat de vots a Barcelona. La realitat, però, ha estat que tot s'ha quedat en paraules i, de sotamà, es segueix practicant la vella política, la de tota la vida. Un nou exemple el tenim amb el nou codi ètic que BeC ha presentat com el garant del compliment de “les noves formes” al consistori barceloní. Tot i així, és un manual fet a mida per als seus membres.