Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El govern balear imposarà una sanció milionària a Red Eléctrica i Endesa per l’apagada del 13 de novembre

La consellera de Comerç, Indústria i Energia balear, Francesca Vives, ha anunciat avui que ha posat en marxa dos expedients sancionadors a Red Eléctrica Española i Gesa-Endesa que poden traduir-se en sengles multes de 60.000 i d’entre 600.000 i tres milions d’euros, respectivament. Les acusa de no haver aplicat els protocols que haguessin evitat la monumental apagada de Mallorca i Menorca el 13 de novembre.

Redacció
Redacció 11/03/2009

El govern ha emprès aquesta mesura després d’analitzar els informes tècnics que havia encarregat, que constaten que la causa directa de l’apagada va ser el curt-circuït que va tenir lloc a la central d’Es Murterar, a Alcúdia.

Vives ha dit que personal de Gesa-Endesa estava manipulant la central en un moment de tempesta important, incomplint així les normatives espanyola i europea, que estableixen que certs tipus de treballs no poden fer-se en condicions meteorològiques com les del 13 de novembre, ni quan hi hagi llamps o se sentin trons.

El tall en el servei elèctric es produí a les 12.06 hores del migdia del 13 de novembre i deixà sense servei tots els clients de la companyia a les dues illes. Tan bon punt es produí l’apagada, es van activar els serveis d’emergències per socórrer, sobretot, les persones que van quedar atrapades dins els ascensors. Als diferents pobles i ciutats, l’aturada elèctrica fou ben coneixedora des d’un bon començament, ja que els semàfors deixaren de funcionar i la circulació esdevingué caòtica. La companyia elèctrica s’afanyà a restablir el servei, però no fou fins a les set de l’horabaixa quan s’aconseguí de manera total.