Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Govern amenaça Renfe amb buscar un nou operador si no dóna un bon servei

Després de tres dies de caos en el servei de Renfe, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha advertit aquest dimecres a la companyia que l’executiu es plantejarà buscar un nou operador per al servei de Rodalies ‘si no és capaç de donar un servei com Catalunya es mereix’. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ortega ha fet aquest advertiment mentre continuen els problemes a Rodalies a causa de la vaga encoberta de part dels maquinistes. Després del traspàs de Rodalies, el Govern pot decidir si Renfe ha de continuar oferint aquest servei a Catalunya o bé si s’opta per una altra operadora. Tot i això, el Govern Montilla va prorrogar el contracte amb la companyia espanyola durant el 2011. En vistes a la renovació per a l’any 2012, la vicepresidenta ha recordat que els maquinistes de Ferrocarrils de la Generalitat ‘cobren molt menys’ i que el servei que dóna aquesta companyia és ‘excel·lent’. De fet, al gener de 2010 l’operadora ferroviària francesa ja es va oferir com a alternativa a Renfe.

Redacció
Redacció 26/01/2011

Si Renfe no és capaç de donar un servei com Catalunya mereix, haurem de posar sobre la taula buscar un altre operador’, ha assegurat Ortega, fent així un advertiment a Renfe després de tres dies consecutius amb problemes al servei de Rodalies a causa d’aquesta ‘vaga encoberta’. Ortega ha recordat que al desembre l’anterior Govern va prorrogar el contracte-programa amb Renfe per aquest 2011. ‘Tenim un any per evitar problema i, si és el cas, buscar una alternativa’, ha dit.

Ortega ha estat crítica amb l’actitud dels maquinistes, tot recordant que són una quarantena d’un total de 420, ja que creu que estan tenint una ‘actitud egoista’ i estan fent un ‘xantatge entre cometes’, ja que són un col·lectiu ‘amb una retribució prou important’. Per això, el Govern ha ‘exigit’ a Renfe que ‘no sigui gens laxa’ amb el comportament dels vaguistes. La vicepresidenta ha comparat amb la situació produïda als aeroports amb els controladors aeris, tot lamentant que la Generalitat no té les mateixes eines que el govern espanyol per poder fer front a la situació.

Traspàs a mitges
A més, ha lamentat que el traspàs de Rodalies es fes de forma ‘incomplerta’, ja que no inclou ‘ni estacions ni vies’ i això fa que ‘la situació sigui força més complicada’. A més, ha denunciat que l’Estat no està complint amb les inversions. Per això, ha afegit que aquest haurà de ser un dels traspassos que ‘es tornin a posar sobre la taula’.