Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

El Gobierno se salta la seva pròpia llei per amagar la política exterior espanyola

Redacció| El Govern espanyol no presenta l'Informe Anual d'Acció Exterior des de 2015, segons informa el diari 'Público'. Es tracta d'un document -que ha d'aprovar el Consell de Ministres- per analitzar si es compleixen els objectius de la política exterior espanyola on s'haurien de justificar les accions i relacions de l'Estat espanyol fora de les seves fronteres. De fet, hi ha una llei que obliga a fer-ho (la llei sobre l'Acció i el Servei de l'Estat a l'exterior, que va entrar en vigor el març del 2014) i que el Gobierno només ha complert en una ocasió. En aquest sentit, el PP ha rebut crítiques d'alguns diputats perquè l'informe no ha estat presentat al Parlament (tal com marca la norma). 

 
 

Redacció
Redacció 09/01/2018
Mentre el Gobierno s'excusa apuntant a “raons de procediment”, el portaveu d'Exteriors de Podemos, Pablo Bustinduy, ha denunciat a 'Público' que la seva actitud “exemplifica la manca de transparència en l'elaboració de la política exterior espanyola”.Segons ell, l'Executiu de Rajoy “furta una eina al Poder Legislatiu, al Parlament, per exercir la seva funció de controlar l'executiu”. Bustinduy reclama “una acció exterior més formal, més transparent i més participada “.

 
Les relacions espanyoles amb Trump i Turquia 

Segons ha explicat un portaveu del Ministeri d'Exteriors espanyol a 'Público', l'informe del 2016 (que s'hauria d'haver presentat aquest 2017) encara s'ha de sotmetre a la votació del Consell de Política Exterior, per a ser aprovat després pel Consell de Ministres i publicat al Butlletí Oficial de l'Estat. Un retard que  -diu Podemos- es tradueix en el fet que, els darrers dos anys, l'Estratègia d'Acció Exterior d'Espanya “no es correspon amb el que planteja el document”: per exemple, el suport espanyol als Estats Units de Trump o les relacions estratègiques entre l'Estat i l'autoritarisme turc s'estan duent a terme sense cap tipus d'explicacions ni control parlamentari.