Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El discurs populista de Podemos comença a calar

Per quin partit sent més simpatia? La resposta a aquesta pregunta del CEO és reveladora ja que dóna arguments que expliquen el perquè alguns indecisos han començat a fer el salt cap a postulats pseudofederalistes o unionistes, segons la darrera enquesta del CEO. La simpatia dels catalans ha anat creixent cap a Podemos després de la polèmica del Nadal i l’encallament del procés ha ajudat al canvi de tendència.

Redacció
Redacció 13/03/2015

El discurs de la formació populista Podemos comença a generar il·lusions entre els indecisos. De fet, el CEO ha revelat avui que si se celebressin ara eleccions generals, a Catalunya hi hauria una victòria de la formació de Pablo Iglesias que empataria a 12 escons amb CiU. ERC arribaria als 8-9 diputats.

Encara més significativa són les dades que responen a la pregunta sobre quin partit genera més simpatia. Comparant les dades del baròmetre conegut avui, amb les del darrer de desembre, ERC segueix liderant el rànquing amb un 15,8%, perdent tant sols 0,3 punts. La davallada es produeix amb la pèrdua d’1,7 punts per part de CiU (de 13,7 el desembre a 12 ara), i sobretot destaca el notable ascens de Podemos, que ha passat del 8,4% el desembre al 13,1% avui. Un augment de 4,7 punts que de moment s’ha començat a notar entre els indecisos.

El Partit dels Socialistes, i Ciutadans, els altres dos partits que defensarien un federalisme similar al que predica Podemos també han augmentat lleugerament, mentre que Iniciativa en surt perjudicada. La CUP seria l’altre partit que augmenta notablement la sensació de simpatia, perquè passa del 4,2% al desembre al 7,2% ara, tres punts de diferència. En conclusió, el discurs dels partits unionistes (excepte el clàssic del PP), s’ha refet mínimament a causa de la batzegada que ha patit el sobiranisme aquest Nadal. Malgrat tot, com hem informat anteriorment, la preferència per l’estat independent segueix gairebé intacta, i només en un referèndum binari –que difícilment es produirà-, hi ha un repunt de l’unionisme en el qual s’inclou un ampli ventall d’opcions: federalisme i totes les seves variants, autonomia i regió opcions que, sumades, dónen una xifra superior a l'estat independent. Justament el que desitja i espera l'Estat espanyol