Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El descens dels raiers de La Pobla aplega a més de 3.000 persones

Mes de 3.000 persones han contemplat la tradicional baixada de les embarcacions de troncs de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) pel Noguera Pallaresa aquest diumenge al migdia amb la participació del president de la diputació de Lleida Isidre Gavín en la seva XXIX edició.

Redacció 02/07/2007

Al voltant de 3.000 espectadors han assistit a la XXIX edició de la baixada dels ‘raiers’ pel Noguera Pallaresa des de la presa de Sossís fins el Pont de Claverol. El descens ha sigut ràpid i sense cap contratemps, excepte l’última de les quatre embarcacions que ha encallat metres abans d’arribar al final del trajecte, en la qual descendia el president de la diputació Isidre Gavín. Finalment, el ‘rai’ ha pogut arribar al final sense cap problema.

A la seva arribada Al Pont de Claverol, Gavín ha estat animat pels espectadors a llançar-se a l’aigua, un fet que ja s’ha convertit en una tradició. El propi Gavín ha estat la persona en la qual ha recaigut la ‘Gantxa d’Or’ de la present edició, un premi que lliura la Associació dels Raiers de La Noguera Pallaresa a les persones o institucions que s’han distingit per la seva col·laboració per a conservar aquesta tradició.

D’aquesta manera s’ha homenatjat aquest antic ofici en el qual s’aprofitava la força dels rius per a transportar la fusta dels boscos fins a les ciutats. Després del descens, al voltant de 500 persones han participat en el menjar popular celebrada en el Vernedot.