Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa posa fi a les crítiques

Després de les dures crítiques que ha rebut el conseller Huguet aquests dies arran de l’apagada, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha emès un comunicat on vol puntualitzar aquestes crítiques, i on es deixa molt clar que va ser precisament el conseller Huguet el primer en moure peça després de l’apagada convocant una reunió amb els sectors productius. Aquest allau de crítiques coincideix amb el fet que ahir mateix, l’ex-alcalde de Barcelona i actual ministre espanyol d’Indústria, Turisme i Comerç va contradir el seu company de partit, Toni Castells, afirmant que no hi havia, en cap cas, una manca d’inversions al Principat.

Redacció
Redacció 02/08/2007

En les darreres hores s’ha aixecat un crit polític pel fet que el conseller Huguet es trobés de vacances en un moment de màxima crisi davant d’una Barcelona a les fosques. Els partits han aprofitat l’ocasió per fer-ne sang, i fins i tot la portaveu del Partit Popular al Parlament, Carina Mejías, ja n’ha exigit la immediata dimissió al president de la Generalitat de Catalunya.

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa però, argumenta que va ser el primer a reaccionar davant l’apagada ja que Huguet va ser el primer representant del govern en moure fitxa posant-se en contacte el mateix matí del tall de llum amb els sectors productius. I en menys de 24 hores, ja s’havia coordinat una primera reunió d’urgència. D’altra banda, amb Toni Castells al capdavant, la conselleria d’economia que és qui té competències en energia, va tardar fins a 3 dies a donar la cara

Castells va convocar una reunió el passat divendres, amb les mateixes intencions que la que el departament d’Huguet va muntar el dimarts, tres dies abans. A la reunió que va convocar el departament de Castells, no va comptar amb l’assistència del propi conseller Castells, sinó que només va comptar amb secretaris sectorials. Els representants del sector comercial i turístic no van acabar d’entendre massa el perquè d’aquesta segona reunió, i en van sortir decebuts.

El comunicat

És per aquests motius que el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa ha emès un comunicat on vol puntualitzar amb les recents crítiques al conseller Huguet.

1. El conseller Huguet es va posar en contacte el mateix dia de l’apagada amb els sectors productiu del país afectats pels talls de llum i que estan sota la seves competències i abans de 24 hores va convocar una reunió d’urgència amb representants de Foment del Treball, PIMEC, Consell de Cambres, FEPIME, Confederació e Comerç de Catalunya, Associació de Botiguers de Catalunya, Gremi d’Hosteleria i Restauració i Associació d’Eixos de Barcelona. Això va ser dimarts dia 24 de juliol a les 17h. Del resultat de la reunió se’n fa informar puntualment a Presidència.

2. El conseller Huguet va oferir les gestions del departament necessàries davant la companyia ENDESA per tal que s’avingués a sotmetre’s al procediment de mediació amb les empreses afectades i, en aquest sentit es van fer contactes amb la companyia. Es va comprometre a mantenir informat els sector sobre les possible vies per canalitzar les reclamacions i a treballar, tal com s’està fent, en l’elaboració de barems tècnics que permetin avaluar els danys i les pèrdues produïdes per l’apagada. Fins i tot es va oferir l’estructura de l’Oficina de Gestió Empresarial, OGE, per ajudar en la tramitació de les queixes i demandes dels sectors afectats. En tot moment, Presidència ha estat al corrent d’aquestes gestions i ha donat el vist-i-plau a les propostes del departament.

3. El President de la Generalitat acorda amb els responsables d’Endesa que la companyia es compromet a resoldre les reclamacions del sector empresarial a través de la Junta Arbitral de Consum. En aquest sentit, i d’acord amb el govern, es consensua que les responsabilitats del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa es centren a partir d’aquest moment a facilitar el suport, la informació i l’assessorament al sector, tal com s’està fent.

4. A la reunió de divendres passat convocada per Economia (la segona amb el sector productiu que va comptar amb la presència de secretaris sectorials d’economia) hi va assistir, en delegació del conseller Huguet, el Secretari General del Departament, el Sr. Enric Aloy, màxim responsable polític del Departament aquests dies, el qual està permanentment en contacte amb els sectors

5. En aquest sentit, el secretari general del Departament, Enric Aloy, assistirà demà a una tercera reunió amb el sector afectat juntament amb Economia.

6. Recordem que les competències d’Energia i de Consum depenen en exclusiva del Departament d’Economia i Finances.

7. El conseller Josep Huguet NO ha avançat les seves vacances, les vacances les tenia programades des de feia temps i comptaven amb l’autorització de presidència. Els membres del govern, per tant, estaven al cas del tema. Huguet va delegar la seva presència en la consellera Capdevila

8. El conseller Huguet està de vacances fora de Catalunya des d’aquesta setmana, tot i que està en contacte permanent amb el Departament seguint de prop qualsevol novetat referida a l’apagada.