Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El debat sobre la prohibició del burca s’estén

Després que divendres passat el ple de l’Ajuntament de Lleida aprovés la prohibició a les dones a portar el burca, els consistoris del Vendrell i Reus podrien portar als seus respectius plens el mateix debat. Els grups de CiU de les dues localitats tarragonines han entrat una moció en les quals demanen la prohibició de l’ús del burca en espais públics. En el primer cas, la federació nacionalista és el grup majoritari al consistori, mentre que a la capital del Baix Camp CiU i PP podrien sumar esforços amb la mateixa iniciativa. D’altra banda, el PP de Tarragona demanarà la prohibició del burca i el PP Barcelona pensa portar aquesta qüestió en la pròxima campanya electoral.

Redacció
Redacció 02/06/2010

Enmig d’una gran expectació mediàtica, el Ple de l’ajuntament de Lleida va prohibir l’ús del vel integral als espais municipals. A la moció, redactada per CiU i el PSC, s’hi van sumar el PP i el regidor no adscrit Ismael Zapater. Els dos regidors d’ERC es van abstenir i l’únic regidor d’ICV hi ha votar en contra. Els valedors d’aquesta prohibició van argumentar que el burca i el nicab atempten contra la dignitat de la dona, són discriminatoris i atempten contra el principi d’igualtat entre homes i dones recollit a la constitució espanyola.

La directora d’Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, considera que és ‘desproporcionat’ prohibir l’ús del burca. Aquest dilluns va deixar clar que el Govern no està a favor de la utilització d’aquest element però ha dit que ‘no és oportú’ legislar sobre el seu ús, principalment perquè hi ha poques dones que el portin a Catalunya. Precisament, el nombre de dones que porten el vel integral va ser motiu de controvèrsia la setmana passada, ja que la Paeria xifrava en una vintena de dones a Lleida, mentre que el Govern va dir que eren sis a tot Catalunya.

En la mateixa línia que Coll, el secretari per a la Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, va afegir que prohibir-los l’entrada ‘no ajuda a la seva emancipació’. ‘Quina és la manera més efectiva de fer-ho: deixant-les entrar en equipaments públics perquè facin formació i avancin en el seu procés d’emancipació o prohibint-los l’entrada?’, es va preguntar.

Més iniciatives arreu del territori

A Reus, el grup municipal de CiU va entrar aquest dimarts al matí a l’Ajuntament una moció per prohibir l’ús del burca i del nicab no només als equipaments municipals sinó també a tota la via pública. El portaveu de CiU a l’Ajuntament, Carles Pellicer, va dir que ‘abans que hi hagi un problema cal buscar una solució’ i en aquest sentit l’ús del burca i el nicab ‘necessiten d’una regulació’. Així mateix, va insistir que ‘no es tracta d’una qüestió religiosa, sinó més aviat de tipus cultural’.

A la mateixa demarcació de Tarragona, aquest dilluns el Vendrell ja va anunciar una ofensiva contra l’ús del vel integral. El grup municipal de CiU, majoritari a l’equip de govern del Vendrell, va anunciar que presentarà al pròxim ple ordinari, previst la segona setmana de juny, una moció demanant la prohibició de l’ús de la burca i el nicab als edificis municipals. De prosperar en la votació, la capital del Baix Penedès es convertirà en la segona ciutat de Catalunya després de Lleida que aprova una mesura simular. El regidor de Convivència, el convergent Jaume Domingo, va justificar la necessitat de prohibir aquests elements per evitar problemes d’identificació, de relació social així com per garantir la igualtat de drets entre homes i dones.

També el PP de Tarragona demanarà prohibir l’ús del vel integral a tota la via pública. El portaveu del grup municipal del PP a l’Ajuntament de Tarragona, Alejandro Fernández, va confirmar a través d’un comunicat que presentarà una moció per tal de prohibir l’ús del vel integral als espais municipals i a tota la via pública.

Així mateix, el grup municipal del PP de Barcelona també vol lluitar en aquesta qüestió i el seu president, Alberto Fernández Díaz va avançar que no pensa deixar de costat la seva campanya per la prohibició de l’ús de la burca a Barcelona. Es va mostrar sorprès perquè ‘el que aquí proposem el PP, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president del grup municipal de CiU, Xavier Trias ho rebutgen, i en canvi altres ajuntaments dels seus partits ho aproven’. ‘Sóc pacient i persistent, i seguirem insistint’, va afegir.

Reaccions polítiques dispars

El president d’ERC, Joan Puigcercós va defensar divendres, després del ple de Lleida, que es reguli l’ús del burca a Catalunya. El líder republicà va afirmar que ‘no pot haver-hi debat’ sobre l’ús d’aquesta peça de vestir ‘perquè és la negació de la llibertat i dels drets de les persones’. Puigcercós va criticar el ‘fals debat’ que creu que s’ha generat a partir de la decisió presa per l’Ajuntament de Lleida de prohibir-ne l’ús als espais municipals i va puntualitzar que no es tracta ni d’un problema religiós ni d’immigració: ‘No hem de demanar qui vol portar burca’, ha defensat Puigcercós.

En canvi, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, va qualificar ‘d’artificial’ el debat i creu que ha estat fet amb un clar ànim ‘d’estigmatització’. Segons el dirigent ecosocialista, ‘a Catalunya tenim la sort que no hi ha dones amb burca al carrer; per tant, quan es prohibeix una cosa que no existeix, tinc la sensació que es busca un altre discurs i objectiu’. Per al secretari general, ‘forçar’ el debat sobre l’ús d’aquesta peça ha comportat que es forcin ‘altres sentiments’ envers la comunitat musulmana.

L’activista afropalestí pels drets humans resident a Jerusalem Yoasser Qous, prohibir vestir el nicab o la burca en espais públics aïlla els musulmans. ‘Si se senten acorralats serà el començament de la catàstrofe. Començaran a ser agressius amb la societat on estan vivint’. Segons va comentar, una altra de les conseqüències que comportarà la prohibició del vel integral serà que les dones musulmanes que només porten el hijab començaran a portar nicab.

Pel que fa Amnistia Internacional, la coordinadora a Catalunya, Imma Guixé, va mostrar-se contrària a la mesura perquè la prohibició del burca. ‘Aquest tipus de normativa no canviarà res, fan falta polítiques socials i educatives per evitar que les dones de forma forçada hagin de portar el vel integral o el burca’, va declarar Guixé dimecres passat.