Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

El castellà predomina en tots els consums culturals a Catalunya, excepte en exposicions i espectacles

Espectacles i exposicions es salven de la crema cultural en castellà. Un estudi realitzat per la Fundació d’Audiències de la Comunicació i la Cultura  (FUNDACC) ha tret a la llum que el castellà és la llengua predominant en tots els consums culturals a Catalunya excepte els mencionats. L’estudi, que porta per nom ‘La dieta dels catalans’, s’ha realitzat mitjançant 30.000 entrevistes personals, i es converteix en el primer treball en profunditat sobre el consum cultural dels catalans. Tot i l’oferta editorial catalana, només un 24% dels llibres es consumeixen en català i un 71% en castellà, i el mateix passa amb la música, en què el 6% de consum en català està molt per sota del 61% en castellà. En canvi, en els concerts el 21% de consum en català s’apropa al 45% en castellà. La poca oferta en cinema i en videojocs situen les xifres en un 4% i un 2%, respectivament.
 

Redacció
Redacció 31/07/2010

 De l’estudi se’n desprèn que el castellà és la llengua predominant en tots els consums culturals a Catalunya, menys en les exposicions i els espectacles. A més, els consumidors catalanoparlants consumeixen més oferta cultural, excepte música i videojocs. De fet, els qui tenen el català com a llengua habitual llegeixen un 35% de llibres en castellà mentre que els que tenen la castellà com a llengua habitual només llegeixen un 4% dels llibres en català. L’estudi conclou que tots els consums culturals han augmentat els darrers dos anys, però amb diferents intensitats. El consum de música només ha augmentat un 0,1%, però en canvi el consum de cinema ha pujat un 8,4%, el de concerts, un 7,2%, i el de videojocs, un 21,3%.

D’aquí se’n desprèn que la població que realitza algun tipus de consum cultural augmenta la freqüència i obre el ventall de sectors. Enfront d’això, el 4,7% de la població no realitza cap consum cultural: ni cinema, ni espectacles, ni concerts, ni exposicions, ni videojocs, ni llibres. Es tracta d’un perfil de dona, de més de 65 anys, jubilada, nascuda a la resta de l’estat, sense estudis, amb el castellà com a llengua habitual i de classe mitjana i mitjana-baixa.

L’augment per sectors

Pel que fa als llibres, ha disminuït un 7,2% els lectors d’un o dos llibres l’any i ha augmentat un 13% els lectors de cinc o més llibres. El 45% dels lectors han comprat el llibre en una botiga i el 0,9% l’han obtingut a través d’Internet. Per contra, a un 23,8% li han regalat i a un 16,6% li han deixat.

En cinema, ha baixat un 10,8% el nombre de persones que van al cinema amb més freqüència i ha augmentat un 7,5% el nombre dels qui hi van esporàdicament. El públic és majoritàriament jove, d’entre 18 i 29 anys. La major part de les pel•lícules són d’acció i comèdies i vistes en multicines.

En quant a música, ha baixat un 17,6% el nombre de persones que escolten música diàriament i ha augmentat un 42,3% el que n’escolta setmanalment. La meitat de la música escoltada prové de la ràdio, un 16,6% prové d’Internet i un 15,3%, comprada a la botiga. D’aquest últim percentatge, un 80% dels discs s’han comprat a la botiga tradicional.

Pel que fa als concerts, ha crescut un 15,9% el nombre de persones que assisteixen a concerts amb més freqüència i la meitat dels concerts als quals assisteixen els catalans són de música pop i rock, per darrere s’hi situen els concerts de cantautor, de música clàssica i d’orquestres. El 61% dels assistents han pagat per anar a un concert.

En els espectacles, ha crescut un 43,8% el nombre de persones que van a espectacles amb més freqüència i gairebé set de cada deus espectacles (66%) vistos a Catalunya són de teatre. El 85% dels espectadors ha pagat per anar a veure la funció.

Finalment, pel que fa a les exposicions, ha augmentat un 22,4% el nombre d’assistents a cinc o més exposicions. El 52% dels visitants ho han fet a museus, el 26% a sales d’exposicions, el 18% a galeries d’art i el 4% a altres llocs. El 45% dels visitants ha anat gratuïtament a les exposicions.