Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El 100% d’energia renovable a Catalunya seria possible només amb 80 euros anuals per persona

Les actuals energies, com les procedents del petroli i el gas, han externalitzat molts costos i es necessita cada cop més una energia alternativa. Aquestes energies renovables que es farien servir i que es generarien totes al territori català serien l’eòlica, la solar fotovoltaica, la solar termoelèctrica, la hidràulica, la biomassa i els residus i la geotèrmica.

Redacció 26/06/2007

Catalunya podria generar la seva pròpia electricitat amb energies renovables invertint uns 80 euros a l’any per persona fins al 2050, segons un estudi elaborat per la Fundació Terra, Eurosolar i l’Institute for Sustainable Solutions and Innovations. Per assolir aquesta fita, l’informe calcula que caldria reduir l’actual consum d’energia, “ja que ara es malbarata”, ha explicat Josep Puig, d’Eurosolar.

Les energies que es farien servir i que es generarien totes al territori català serien l’eòlica, la solar fotovoltaica, la solar termoelèctrica, la hidràulica, la biomassa i els residus i la geotèrmica.

Puig ha explicat que “possiblement la factura final per al consumidor seria més barata”, i que el cost total d’implantar aquest sistema d’energies renovables per al consum elèctric, és a dir, els euros per persona, són inferiors als que actualment costen les energies no renovable.

El que passa, ha dit Puig, és que les actuals energies, com les procedents del petroli i el gas, han externalitzat molts costos, que no calculen quan diuen el que val generar-les. Per exemple, “han externalitzat la gestió dels residus nuclears”, que s’ha de fer durant segles.

Substituir les energies no renovables per renovables en la generació d’electricitat a Catalunya implicaria, segons Puig, crear un marc estable per als inversors en les energies netes, i això seria responsabilitat de l’Administració, perquè al final es tracta d’una “qüestió política”, és a dir, que apostar per les renovables és una “decisió política al cent per cent”.

Si es portés a terme aquest sistema de generar electricitat, un 62% en provindria el 2050 de l’energia eòlica terrestre, un 6% de l’eòlica marina, un 18% de la solar fotovoltaica, un 7% de la solar termoelèctrica, un 4% de la biomassa, un 2% de l’energia geotèrmica i un 2% d’energia hidroelèctrica addicional a la que ja es dóna actualment.