Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Duran, en contra de l’autodeterminació, la vaga fiscal i la “refundació del catalanisme” de Mas

 El secretari general de CiU i president del comitè de govern d’Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assenyalat a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ que el seu partit ‘no hi cap’ en la refundació del catalanisme que proposa Artur Mas. Duran i Lleida ha explicat que no sabia res de l’aposta del seu soci de federació, però lluny de neguitejar-se ha remarcat que l’anunci de Mas no li ha tret la son. ‘Unió no ho farà a casa seva’, ha subratllat. ‘Respectem el catalanista lliberal socialdemòcrata, marxista, etc, però Unió no hi cap. Hi ha una altra proposta que diu que vinguin tots aquí. La respecto i a més pot sumar. Nosaltres aportem una cosa i CDC n’aporta una altra. Per tant no hi tinc res a dir i no resta ni un mil·ligram la meva felicitat, de la que tenia ahir, abans de saber-ho, o de la de fa uns dies quan em va començar a parlar de la casa comuna, l’Artur, no?’.

Redacció
Redacció 04/09/2007

Duran també ha deixat clar que va ser ell mateix qui fa uns anys va proposar que es canviessin les idees i les propostes del catalanisme. ‘Crec que hi ha una necessitat’ ha dit el líder d’UDC, convençut que les bases del catalanisme del segle XIX i XX no serveixen per avui i ‘s’han de renovar’.

‘No és el moment’ de promoure una vaga fiscal’

D’altra banda, s’ha referit a les declaracions de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ahir a Catalunya Ràdio, en què insinuava que ‘tindria sentit fer una vaga fiscal o un tancament de caixes’ perquè l’estat ‘no compleix amb les seves obligacions’ a Catalunya. Duran sosté que ‘no és moment de radicalitat, sinó de fermesa’, per acabar amb el ‘maltractament’ de l’estat a Catalunya en ‘inversió pública’.

A més, el dirigent democristià sosté que la independència ‘no és l’alternativa per al país’ i assegura que ni tan sols s’ha de fer un referèndum independentista, tal com proposa el president d’ERC de cara al 2014. ‘Carod fa trampa i radicalisme verbal’, ha afirmat amb contundència, ja que, segons ell, la proposta del líder republicà xoca amb el fet que han votat com a president de la Generalitat ‘el menys catalanista de tots els candidats’. ‘Crec que és hora de fermesa, a Carod li demano que sigui ferm i que demani al seu president i al partit socialista, i no a CiU, que fem front comú amb ells, que demani al seu soci de govern’ fermesa davant de Madrid.

Duran i Lleida també ha reiterat que la crisi interna a CiU està tancada. ‘No s’ha trencat res’, ha afegit, abans d’explicar que hi ha un acord amb CDC per ‘anar junts a Madrid’. Segons ell, les dues formacions ja treballen en el programa de les eleccions generals de la primavera que ve.