Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Diferents municipis es desprenen del complex d’inferioritat i conviden a les famílies a valencianitzar els seus cognoms

Gerard Sesé @gerardsese | Diferents municipis de Castelló, com Benicàssim, Moncofa o la mateixa capital de la plana han iniciat una campanya per engrescar als nous pares que registrin els seus fills retornant la valencianització al seu cognom. Per exemple, llinatges com Casañ, Chordà i Zaragozà recuperarien la seva catalanitat si es registressin com Casany, Jordà i Saragossà. Lluny, doncs, comença a eliminar-se la idea que allò “valencià” és inferior al castellà. 

Redacció
Redacció 22/02/2018
L'Ajuntament de Castelló, Benicàssim o Moncofa han perdut el complex d'inferioritat respecte a l'ús del valencià i han dut a terme una campanya mitjançant l'enviament de cartes a tots els veïns convidant-los a recuperar la catalanitat dels seus cognoms als seus fills acabats de néixer.
 
Sota el lema “Benvinguts a casa”, els consistoris demanen als pares que aprofitin els naixements per adequar “les grafies castellanitzades dels vostres cognoms”. Aquesta iniciativa, per exemple a l'Ajuntament de Castelló, s'acompanya amb un regal: un pitet costat de la carta, ja que la reforma afectaria els nadons de la província. “Amb aquest regalet volem donar-vos l'enhorabona per la nova etapa que comenceu a les vostres vides i volem recordar la importància que té per a la nostra societat les decisions que prendreu en referència a la seva educació i sobretot a l'idioma que li parleu”.
 
El PP de la província ha criticat aquest pla, malgrat que hi ha ajuntaments on governen amb coalició on també s'ha engegat aquesta important iniciativa. L'Ajuntament, en mans de PSPV-PSOE i Compromís, també està estudiant eliminar la fórmula castellana de Castelló per quedar-se sol amb la valenciana: Castelló.

 

Relacionats