Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Deumil.cat alerta del risc de desaparició del país i demana un debat seriós sobre la independència al Parlament

La proposició de llei sobre la independència que es debatrà al Parlament ha d’anar acompanyada d’un ‘procés seriós de reflexió social d’ampli abast’. Així ho creu el col·lectiu Deumil.cat, que aquest dimarts ha entregat al registre de la cambra catalana 135 cartes adreçades a tots els diputats on s’hi exposa la necessitat de poder expressar-se lliure i individualment sobre la qüestió de la sobirania de Catalunya sense obeir a cap lligam partidista. La carta (pdf) recorda als diputats que si bé Catalunya va votar una Constitució espanyola el 1978, es va produir en un context on se sortia d’una dictadura, en un procés, l’anomenada Transició, ‘sota l’atenta vigilància dels anomenats ‘poders fàctics’ amb la por de la involució política’. En la missiva, també s’hi recorda el risc de desaparició de la nació catalana i la necessitat de mantenir el propi benestar com a garantia de futur. Segons el membre del Consell dels Deumil.cat, Josep Anton Martínez Llorach, el moment que s’està vivint en relació a la independència de Catalunya és ‘històric’.

Redacció
Redacció 02/03/2011

La missiva fa un repàs als atacs al català així com també a la cultura i nació que rep Catalunya per part  de l’Estat i que no tenen cap més altra finalitat que la de ‘perseguir la desaparició de Catalunya com a nació’. La sentència de l’Estatut, segons exposa el col·lectiu,  és un cas paradigmàtic, però també remarca el greu ofec econòmic que viu Catalunya, i que ‘repercutirà inexorablement i de forma més acusada sobre els nostres fills i néts’.

Per acabar, Deumil.cat apel·la a ‘l’obligació’ dels diputats a explicar la realitat de la situació que pateix Catalunya. ‘Cal que ho feu de forma objectiva’ per tal d’evitar divisions que serien inexistents ‘si el coneixement de la realitat que alguns tenim arribés a la majoria de la població’. Fa escasses setmanes, Deumil.cat es va adreçar, en aquella ocasió als grups parlamentaris, per demanar-los suport a la celebració en dissabte del debat sobre la independència, de manera que pugui ser seguit pel màxim nombre de persones. Amb aquesta carta que s’ha entregat avui a tots els diputats es pretén fer-los arribar la importància i trascendència del debat.