Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Deu catalanes retingudes a Cuba per donar suport a les Damas de Blanco

Deu catalanes, entre elles una regidora de l’Ajuntament de Barcelona de CiU, Francina Vila, estan retingudes a Cuba després d’haver participat en una manifestació de suport a les Damas de Blanco, un grup de dones familiars de 75 presos polítics cubans. La delegació catalana formada per deu dones, va participar aquest diumenge en una acte de suport a aquest col·lectiu coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans. Les deu catalanes van viatjar a Cuba amb una delegació formada per 15 dones més procedents de Bòsnia, Suècia i Perú. La policia cubana, els ha retirat la documentació i els bitllets d’avió i les manté retingudes a l’hotel. Ja els han comunicat que les aniran a buscar per portar-les directament a l’aeroport i expulsar-les del país. CDC s’ha posat en contacte amb l’ambaixada espanyola per demanar-los suport.

Redacció
Redacció 10/12/2007

Cada diumenge les Damas de Blanco van a missa a l’esglèsia de Santa Rita en el barri de Miramar de l’Havana i després fan un recorregut pels carrers dels voltants en silenci absolut portant fotos dels seus familiars amb el nombre d’anys a què van ser condemnats a presó. Van sorgir el 2003 i reclamen la llibertat dels seus marits, pares, fills o germans empresonats pel règim de Castro. Són familiars de 75 presos polítics que varen treballar dins el projecte Varela reclamant un procés pacífic i democràtic a Cuba i que Castro manté en presons disperses i en condicions inhumanes ‘alguns fins i tot s’estan morint’, ha explicat una de les participants en l’expedició catalana, la regidora nacionalista a l’Ajuntament de Barcelona, Francina Vila. Les Damas de Blanco també simbolitzen un reclam de llibertat per a tots els que són oprimits pel règim castrista.

Aquest diumenge la manifestació de les Damas de Blanco va comptar amb la presència d’una delegació de deu catalanes, la majoria membres de CDC o de la JNC, que van viatjar a Cuba coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans. La delegació catalana va arribar a Cuba el 6 de desembre passat i aquest diumenge després de participar en la marxa silenciosa va desplegar una pancarta amb el lema ‘Llibertat, democràcia i pau’. Segons ha explicat Francina Vila, ‘a la nit , en arribar al seu hotel, agents d’immigració els van requisar tota la documentació, el passaport, el visat i els billets d’avió, i les van retenir’. ‘No sabem si ens expulsaran, si ens deixaran marxar o què faran’, ha dit. Algunes de les integrants de la delegació tenien bitllet de tornada per aquest dilluns mateix i altres per aquest dimarts però ara estan retingudes a l’hotel, sense documentació i sembla que les portaran de l’hotel a l’aeroport per expulsar-les però tampoc en tenen la certesa, ha explicat Vila.

Les detingudes

Entre els integrants del grup hi ha Francina Vila, regidora de CiU a Barcelona, Laura Costa, regidora de CiU a Sant Celoni, Marga Payola, vicesecretària general de la JNC, Jordina Moltó, membre de la direcció nacional de la JNC, Sara Camps, cap de gabinet del President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Meritxell Lluís, secretària d’organització de CDC Terrassa, i Raquel Herranz, coordinadora de comunicació de CDC d’Esplugues.