Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Destapada la despesa militar real de l’Estat espanyol el 2016

Els pressupostos generals de l’Estat de 2016 destinen 5.787 milions d’euros a despesa del ministeri de Defensa, una quantitat ingent. Tot i això, però, els números de Montoro i De Guindos amaguen la despesa real, molt més gran segons un estudi del col·lectiu antimilitarista fundat el 1992 ‘Utopia Contagiosa’ en col·laboració amb diverses entitats socials i sindicals com CGT o Ecologistes en Acció. En total, l’informe calcula que l’Estat gastarà 30.928 milions d’euros, una xifra similar als 33.000 milions que Espanya gastarà en interessos pel deute públic. O el que és el mateix: gairebé quatre vegades el que la Generalitat va gastar en Sanitat l’any passat. 

Redacció
Redacció 26/05/2016

El ministeri de Defensa no inclou ni el 20% del total de despesa militar

I com pot el govern de Mariano Rajoy amagar un forat tan gran? L’estudi explica que moltes partides que, segons els criteris comptables de l’OTAN, són comptades com a despesa militar, estan repartides per molts departaments, cosa que fa més difícil rastrejar la quantitat de milions d’euros destinats a la militarització de l’Estat. En concret, el ministeri de Defensa només reflecteix el 18,71% del total de la despesa.

Més de 16.000 milions de deute militar

L’informe desglossa les partides que l’OTAN cataloga com a militars i que els pressupostos generals de l’Estat d’enguany inclou en departaments que no són defensa. Per exemple, 240 milions es destinen al CNI, 201 milions a aportacions a l’OTAN i altres organitzacions internacionals, 500 milions d’innovació tecnològica del sector de Defensa, 14 milions als Centres Universitaris de la Defensa o 2.600 milions per la Guàrdia Civil i subministraments de caràcter militar de la policia. D’altra banda, ‘Utopia Contagiosa’ recorda que no s’han d’oblidar els més de 16.000 milions produïts pel deute militar i també els gairebé 3.500 que es destinen a pensions i prestacions per soldats i familiars.
 

Relacionats