Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Després de la vaga de busos, aturades al metro

Els transports públics de Barcelona continuen aquest 2008 la nefasta tònica de l’any passat. Després d’unes Rodalies nefastes i d’una eterna vaga d’autobusos, ara és la plantilla de la secció de senyals i comunicació del metro de Barcelona, 73 treballadors en total, els qui han convocat per les dues últimes setmanes de febrer aturades de dues hores per torns. Coincidint amb les hores punta del servei, les aturades es portaran a terme entre el 18 i el 22 i el 25 i el 29 d’aquest mes entre les sis i les vuit del matí; les dues i les quatre de la tarda i les deu i les dotze de la nit. Els treballadors reclamen una requalificació de la categoria perquè consideren un greuge comparatiu que els seus sous siguin iguals als conductors i als empleats d’atenció al client per la responsabilitat i els coneixements tècnics que requereix l’especificitat del seu lloc de treball.

Redacció 07/02/2008

Segons ha explicat un dels treballadors, Ángel González, la plantilla ha presentat legalment la convocatòria de vaga aquest dimecres a ‘títol persona’ perquè se senten ‘totalment abandonats’ per part dels grans sindicats. Actualment, empresa i sindicats es troben immersos en la negociació del nou conveni col·lectiu del metro de Barcelona, un conveni que ‘novament deixa de banda’ el personal tècnic d’aquesta secció, que s’encarrega d’arreglar qualsevol averia, dels canvis d’agulla, del servei de radiofonia, la retransmissió de dades, etc.

González ha afirmat que al llarg dels darrers anys, l’empresa ha passat de treballar amb tan sols tres sistemes relacionats amb la seguretat de la xarxa a més d’una trentena, un fet que ha obligat a la plantilla d’aquesta secció a formar-se contínuament i adquirir nous coneixements tècnics i tecnològics. A més, ha afegit, aquesta secció, a diferència dels conductors i els treballadors d’atenció al client, per entrar a treballar al metro se’ls exigeix una titulació i aprovar un examen.

Per tot, els treballadors exigeixen a l’empresa que se’ls requalifiqui la categoria i que per tant se’ls ajusti el seu salari a les titulacions i també a les responsabilitat que exigeixen el seu lloc de treball, ja que són també els responsables de la seguretat de la xarxa quan es produeix qualsevol averia dels combois o de les vies. De moment, la majoria dels treballadors de la secció ja van decidir en assemblea dilluns que convocarien aturades de dues hores durant deu dies laborals i amenacen que si durant aquest període l’empresa no canvia d’actitud les aturades seran diàries.