Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

D3M presenta un nou recurs al Tribunal Constitucional espanyol

Democràcia 3 Milions (D3M) ha presentat un nou recurs contra l’anul·lació de les seves candidatures electorals que amplia l’anterior recurs que va ser desestimat pel Tribunal Constitucional espanyol (TC), que haurà de tornar a dictar una nova resolució durant el dia d’avui. El TC va argumentar que el primer recurs no tenia el contingut constitucional necessari per acollir-se a aquest tribunal, fet que sí va trobar en el recurs d’Askatasuna. En aquest cas, la fiscalia i l’advocacia de l’Estat poden presentar-hi al·legacions fins les tres del migdia d’avui. El termini màxim fixat per resoldre si finalment D3M i Askatasuna poden concórrer a les eleccions basques és divendres a les dotze del vespre, hora d’inici de la campanya electoral.

Redacció
Redacció 11/02/2009

Recordem que les candidatures de D3M i Askatasuna van ser anul·lades diumenge passat pel Tribunal Suprem espanyol. La fiscalia general de l’Estat afirmava que el partit polític Askatasuna van néixer com a ‘fruit de l’impuls i planificació de l’entorn ETA-Batasuna per estar present en aquestes eleccions’. Amb aquesta finalitat, es va dissenyar D3M, segons la fiscalia, una ‘candidatura contaminada’ en format d’agrupació d’electors. La segona candidatura, Askatasuna, hauria ‘intentat desvincular-se’ de l’entorn d’ETA mitjançant la configuració de llistes amb persones sense trajectòria política relacionada amb formacions il·legalitzades.

Segons els magistrats, ETA havia creat una estratègia de dues direccions amb D3M i Askatasuna. Aquesta darrera formació amb llistes ‘netes’ és a dir amb candidats sense ‘vinculacions subjectives directes amb els partits polítics il·legalitzats’. En contrast amb les ‘ostensibles vinculacions amb els partits il·legalitzats’ de D3M que havien de ‘conduir a la seva anul·lació’. És a dir, amb la presentació de llistes de candidats ‘contaminades’ al costat d’unes altres que no ho estan.