Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

L’hemeroteca de La Vanguardia no amaga res

La Vanguardia ha obert al públic la seva extensa hemeroteca a través de la xarxa. Són milers i milers de pàgines digitalitzades del diari dels Godó, des d’aquell llunyà dimarts […]

Redacció
Redacció 06/11/2008

La Vanguardia ha obert al públic la seva extensa hemeroteca a través de la xarxa. Són milers i milers de pàgines digitalitzades del diari dels Godó, des d’aquell llunyà dimarts 1 de febrer de 1881 en què apareixia el primer número.

La immensa quantitat d’informació que pot trobar-se en aquesta hemeroteca farà que, amb el pas dels mesos, hi anem trobant notícies o curiositats que valguin la pena de comentar. De moment els usuaris del Racó Català ja han començat a fer un buidatge de notícies i detalls curiosos i singulars, i us n’explicarem els més destacats.

La majoria d’aquests detalls tenen a veure amb la Guerra Civil i els canvis que pateix el rotatiu amb la victòria feixista. Així, navegant per l’hemeroteca es pot veure com el rotatiu dels Godó va passar de ser ‘La Vanguardia. Diario al servicio de la democracia’ el 25 de gener de 1939 a dir-se ‘ La Vanguardia. Diario al servicio de España y del Generalísimo Franco’ dos dies més tard, el 27 de gener de 1939, l’endemà de l’entrada de les tropes de Franco a Barcelona. Un dia més tard, el 28 de gener, el rotatiu va passar de dir-se ‘La Vanguardia’ a anomenar-se ‘La Vanguardia Española’, un afegitó que no va retirar-se fins l’any 1978, quan ja feia tres anys que el dictador havia mort.

També és curiós l’intent franquista d’intentar amagar l’existència de la república i del conflicte armat. Així, quan els nacionals entren a Barcelona fan retrocedir la numeració de les edicions 800 números, de manera que el número del 27 de gener del 39 no és el 23.358 que li pertocaria sinó el 22.575, el número que correspondria si el rotatiu s’hagués deixat d’editar el 18 de juliol del 36, la jornada de l’aixecament colpista. Amb tot, els números ‘doblats’ de durant el conflicte bèl·lic poden llegir-se.

Si trobeu altres informacions curioses o dignes de destacar, podeu fer-nos-les arribar.