Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Colau rebaixa tensions amb ICV-EUiA dificultant la signatura del full de ruta independentista

L'alcaldable de BComú i probable futura alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha descartat aquest dimecres sumar-se al full de ruta per l'estat propi, tal com se li demana des d'ERC. Una manera de marcar perfil i a la vegada acontentar els seus socis d’ICV-EUiA i Podemos que li han expressat la seva preocupació per a un possible assumpció del full de tuta independentista. Els republicans li han posat com a condició per a un pacte de govern el compromís explícit amb la independència, però Colau no està disposada a signar un document que inclou a la federació nacionalista. Però sense aquest gir independentista difícilment comptarà amb el suport dels republicans i dels regidors de la CUP.

Redacció
Redacció 03/06/2015

Colau sap que ERC i la CUP no li donaran suport sense el gir independentista, i amb 11 regidors difícilment pot governar amb mínimes garanties

“No se'ns pot demanar que signem un full de ruta amb CiU, amb qui no compartim full de ruta”, ha opinat Colau en una entrevista a BTV. Però ella sap que sense aquest gir l’estabilitat i la governabilitat serà complicada. La cap de llista de BComú confia, però, en arribar a un pacte amb els republicans per garantir la governabilitat de la ciutat: “la ciutadania no entendria que no ens poséssim d'acord”. Tampoc la ciutadania entendria el suport d’ERC i la CUP sense el gir independentista de BenComú.

Els republicans ho tenen clar i per tant les declaracions de Colau semblen més unes paraules en clau interna que no pas una resposta a ERC

Primer va ser l'alcaldable d'ERC, Alfred Bosch, qui va demanar a Colau un compromís explícit amb la independència. Després, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va concretar aquest compromís reclamant-li que signés el full de ruta per l'estat propi que els republicans, juntament amb CiU i amb l'aval d'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI, van concretar ara fa uns mesos.

Colau no està disposada a acceptar aquesta condició i ja ha avisat que no signarà el full de ruta independentista. “No signarem un full de ruta que ens és impropi”, ha assenyalat durant l'entrevista d'aquest dimecres a BTV. La presència de CiU, “amb qui no compartim full de ruta”, fa inviable que BComú s'hi sumi tot i les peticions que li han fet els darrers dies Bosch i Junqueras.

Colau sap que sense procés independentista no tindrà el suport dels independentistes

L'alcaldable de BComú ha insistit en presentar-se com una “aliada real” del procés sobiranista i ha parlat del dret a decidir com un “principi irrenunciable” per a Catalunya i per a Barcelona. Aquesta serà la seva posició com a alcaldessa, com ja ha vingut anunciant les darreres setmanes i, per tant, no es comprometrà explícitament amb la independència.

Pressionar a ERC no és la solució, segurament pot una problema major
 
“Barcelona és la capital de Catalunya, però també és la ciutat d'1,6 milions de veïns i mereix tenir un projecte propi de ciutat”, ha subratllat. Un projecte que Colau confia que inclogui a ERC, tot i haver rebutjat la seva condició. “Hi ha moltes coincidències programàtiques en l'àmbit social, econòmic, en la lluita contra la corrupció i a favor de la transparència”, ha remarcat Colau abans d'afegir que “havent-hi coses molt urgents molta gent no entendria que no es produís l'acord”. Colau es va reunir amb Bosch el passat 26 de maig, només dos dies després de la jornada electoral, per establir una via directa de diàleg entre ERC i BComú. Les negociacions continuen una setmana després sense esclarir si Esquerra decidirà sumar-se al govern municipal.