Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

CiU s’abstindrà en el decret econòmic

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat aquest divendres que el seu grup s’abstindrà en el decret econòmic aprovat pel consell de ministres perquè comparteix tot allò que fa referència a la reducció de l’IVA per compra d’habitatge i la reducció de la despesa farmacèutica, però no està d’acord amb l’augment de les retencions de l’impost de societats, malgrat que ha reconegut que s’ha millorat el redactat perquè les pimes en quedin exemptes. Duran ha celebrat l’acord al què ell mateix ha arribat amb la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, i que permet protegir l’empresa farmacèutica catalana.

Redacció
Redacció 19/08/2011

El candidat de CiU a les generals i secretari general de la federació ha remarcat ‘que ningú no entengui que el pacte fiscal és la única prioritat de CiU. N’és una de gran, però nosaltres sempre hem dit que el primer que ens preocupa i ocupa és l’economia. Per això, si tinguéssim el pacte fiscal ajudaria Catalunya a superar més aviat la crisi.’ Duran i Lleida ha remarcat que ‘després de llegir que Rajoy està disposat a estudiar el pacte fiscal, vull remarcar que el pacte fiscal dependrà molt més del fet que CiU tingui un gran resultat i sigui decisiva en la política fiscal que no pas de la predisposició que avui puguin tenir Rajoy o Rubalcaba. Si el resultat de CiU és bo, important i a més no hi ha majoria absoluta a Espanya, tindrem pacte fiscal i d’una vegada rebaixarem el dèficit fiscal del nostre país. Si no tenen majoria absoluta, l’un o l’altre i nosaltres tenim un bon resultat hi haurà pacte fiscal. No depèn de les declaracions que pugui fer Rajoy d’estar disposat a contemplar-lo i a posar-lo damunt de la taula i a escoltar CiU. Si el PP té majoria absoluta o la té el PSOE no escoltaran la proposta de pacte fiscal de CiU. Si CiU té un gran resultat i és decisiva, l’escoltaran i hauran de pactar amb CiU la proposta de pacte fiscal. Per tant, el pacte fiscal no depèn tant del que diguin avui Rajoy o Rubalcaba, sinó del fet que CiU tingui un bon resultat, i sigui decisiva i indispensable en la política espanyola’.

‘El pacte fiscal ens ajudaria molt a sortir de la crisi’

 Preguntat per les declaracions de Cristóbal  Montoro i d’Alícia Sánchez Camacho, el candidat de CiU ha afegit que ‘no estic d’acord amb el que diuen que el pacte fiscal nos servirà per sortir de la crisi. A Catalunya ens ajudaria molt. Si tinguéssim un dèficit fiscal del 4 o 5% en lloc del 10%, voldria dir que hi hauria molts més diners que el govern de Catalunya podria dedicar a incentivar el creixement econòmic amb mesures que ajudin les empreses i a amortir l’impacte social de la crisi. Que ningú no entengui que el pacte fiscal és la única prioritat de CiU. N’és una de gran, però nosaltres sempre hem dit que el que primer ens preocupa i ocupa és l’economia. Per això si tinguéssim el pacte fiscal ajudaria Catalunya a superar més aviat la crisi. I si Catalunya la superés, no cal oblidar que el nostre país és la locomotora econòmica del conjunt de l’Estat. Per tant, també seria positiu per a la resta de l’Estat’