Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Chávez acusa Colòmbia i els Estats Units de conspirar per intentar assassinar-lo

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha acusat els governs de Colòmbia i els Estats Units de conspirar per intentar assassinar-lo, afegint així un capítol més a l’escalada d’acusacions que ha mantingut en les últimes hores amb el seu homòleg colombià, Álvaro Uribe. ‘A Bogotà hi ha autoritats nord-americanes i autoritats militars colombianes conspirant contra Veneçuela, conspirant per assassinar-me, conspirant per iniciar un conflicte armat entre Colòmbia i Veneçuela’, ha assenyalat Chávez durant la seva visita a Nicaragua.

Redacció 18/01/2008

El mandatari ha acusat repetidament Washington de planejar el seu assassinat, afirmació que, per descomptat, la Casa Blanca sempre ha negat. Aquesta vegada, Chávez ha afegit que Colòmbia, tradicional aliat dels Estats Units a Amèrica Llatina, s’ha unit a aquesta ‘conspiració’.

En les últimes hores, Chávez va acusar Uribe de fer tot el que vol el president nord-americà, George W. Bush, i que aquest només vol la guerra, apuntant que ‘els Estats Units sap que aquesta guerrilla no la derrotaran, però és que a ells els convé que la guerra es mantingui i s’incrementi’.

Davant d’aquestes paraules, el Govern colombià ha demanat respecte a la no ingerència en els seus assumptes interns a Chávez, qui ‘no desaprofita oportunitat per maltractar Colòmbia, el seu Govern i els dirigents’ del país. Aquesta acusació d’ingerència ha estat qualificada després per Veneçuela com ‘insòlita i inacceptable’, i l’ha comparada amb l’incident amb el Rei durant l’última Cimera Iberoamericana.