Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Catalunya, Euskadi i Galícia signen una declaració perquè l’Estat espanyol reconegui les seves singularitats culturals

Els consellers de cultura de Catalunya, Euskadi i Galícia han signat aquest dilluns la ‘Declaració de Santiago’ amb el propòsit que l’estat espanyol reconegui la seva singularitat cultural, i a través de la qual iniciar vies de col·laboració entre els tres països. El conseller Joan Manuel Tresserras ha explicat que ‘som tres cultures, tres nacions’, que volen ‘explorar’ vies de col·laboració per veure què poden aportar al món des de la seva ‘singularitat’. I ha afegit que ‘no es pot veure la realitat singular’ de Catalunya, Euskadi i Galícia com una ‘anomalia’ perquè ‘ningú’, en un estat democràtic, ‘pot ignorar aquesta realitat’. A més, el titular de cultura català ha dit que no ‘aspirem’ a ser considerats ‘una excepció’, sinó a fer una ‘aportació normal i potent’ des de la ‘nostra singularitat’.

Redacció
Redacció 11/12/2007

Tresserras també ha explicat que la llengua i la cultura catalana, basca i gallega tenen el ‘mateix valor’ que qualsevol altra, per dur a terme politiques de promoció pròpies i per presentar-se al món com a cultures singulars. I ha afegit que ‘és un tema que no hauria d’incomodar ningú’.

Així mateix, els tres consellers han reclamat que l’estat espanyol, a través del Ministeri de Cultura, sigui ‘respectuós’ amb les competències exclusives en matèria de cultura que tenen els tres països i aporti els recursos econòmics ‘suficients’ perquè aquestes competències puguin ser ‘exercides plenament’.