Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Catalunya duplica en un any la seva capacitat per generar energia eòlica

Catalunya ha duplicat en un any la seva capacitat per generar energia amb la força del vent, segons l’associació EolicCat. A data d’1 de gener de 2008 la potència eòlica instal·lada a Catalunya es de 342,4 megawats (MW), un 53% més respecte a l’any anterior. Durant el 2007 s’han connectat a la xarxa quatre parcs eòlics a les comarques de l’Urgell, les Garrigues, el Baix Camp i l’Anoia que sumen un total de 118,1 MW i 79 aerogeneradors. Tot i aquest important avenç, Catalunya continua molt per sota de comunitats com Galícia, Castella-La Manxa, Castella-Lleó o Navarra i ocupa el vuitè lloc en el rànquing de comunitats autònomes que produeixen energia eòlica.

Redacció
Redacció 10/01/2008

Ramon Carbonell, president d’EolicCat, s’ha mostrat satisfet amb l’evolució de la implantació eòlica en el darrer any i assenyala que ‘el 2008 marca l’inici d’una nova etapa dirigida a acomplir el Pla de l’Energia, que planteja un objectiu de 3.500 MW eòlics pel 2015. Tenim la ferma voluntat de fer realitat aquesta fita amb el suport institucional i de la societat civil i treballarem per situar-nos al lloc que ens pertoca en el còmput estatal de producció eòlica’.

En l’actualitat Catalunya té un total de 14 parcs en operació que produeixen anualment 753.280 MWh (megawat-hora), l’equivalent al 1,6% del consum elèctric de la comunitat catalana. La xifra de producció global d’aquests parcs eòlics equival al consum elèctric de 250.000 famílies i evita a l’atmosfera l’emissió de 770.000 tones de CO2, el principal gas d’efecte hivernacle (si la mateixa electricitat es produís en centrals tèrmiques de carbó).

A curt termini s’espera un augment de la producció d’energia eòlica gràcies a la propera posada en marxa de dos nous parcs a la demarcació de Tarragona que es troben en estat de construcció avançat. D’altra banda, al llarg d’aquest any s’iniciaran les obres d’altres vuit parcs eòlics dels 51 que actualment estan autoritzats i que sumen un total de 1.478,1 MW.

EolicCat aplega a 50 empreses que operen en el sector eòlic a Catalunya. En aquesta associació hi són presents primers fabricants d’aerogeneradors del món, tots els impulsors eòlics a Catalunya, entitats financeres i altres petites i mitjanes empreses. EolicCat vol fer realitat la planificació eòlica formulada al Pla de l’Energia de Catalunya 2006 – 2015, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’Octubre de 2005, un projecte que contempla un objectiu de 3.500 MW de potència eòlica instal·lada a Catalunya l’any 2015.