Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Catalunya contraataca a les acusacions de Montoro

Catalunya contraataca a les acusacions del ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que ahir va acusar el Principat de ser un dels responsables de l’incompliment del dèficit espanyol. El número 2 de Mas-Colell al departament d’Economia, Albert Carreras, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que la responsabilitat de l’increment de dèficit és directament de Montoro. “Acusar Catalunya i el País Valencià és  ben bé treure's les puces de sobre. Li devia estar sortint la mala consciència per la boca”, ha dit Carreras.

Redacció
Redacció 01/04/2016

L'exnúmero 2 de Mas-Colell acusa Montoro d'estar pagant l'electoralisme de l'any passat

L’exsecretari general d’Economia i Coneixement ha recordat que la Comissió Europea va avisar de manera reiterada la inconveniència de la rebaixa fiscal no sostenible que el govern Rajoy va fer mesos abans del 20D: “Només estava pensant en les eleccions”. A més, ha recordat que l’Estat no ha reformulat el model de finançament per a Catalunya, cosa que s’havia de fer abans de 2014, i la Generalitat encara es regeix per un model que preveu ingressos fiscals derivats de la bombolla immobiliària, que ja fa anys que no existeixen.

Pur electoralisme

Carreras ha recordat que Espanya no ha fet els ajustos econòmics, mentre que Catalunya va ser la primera en fer ajustos i ja no pot gastar menys, en canvi a l’Estat no ha fet res, cap ajust, i els han carregat a les autonomies i ens locals a l’espera que apaivagués la crisi i quan això ha passat el govern espanyol s’ha afanyat a aplicar una rebaixa fiscal, que no és sostenible, per pur electoralisme. La CE va subratllar moltes vegades aquest fet i ara ja ha advertit que el govern que arribi a la Moncloa ho haurà de canviar.

L'actual secretari d'Economia recorda els múltiples deutes de l'Estat amb Catalunya

En la mateixa línia s’ha expressat a Catalunya Ràdio l’actual secretari d’Economia, Pere Aragonès, que també ha assenyalat Montoro pel sostre de dèficit que imposen a les autonomies: “Les comunitats autònomes només podien fer el 16% del dèficit quan representem el 30% de la despesa”. A més, recorda que la Generalitat encara té pendent cobrar la famosa disposició addicional tercera de l’Estatut, i a banda impostos dels catalans que l’Estat ha de retornar, uns 3.500 milions entre el 2014 i el 2016, segons Aragonès.