Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Castells preveu que l’economia catalana decreixi un 2% el 2009

|

- Publicitat -

Castells ha reconegut que amb les previsions que van fer a l’hora de confeccionar els Pressupostos, i que situaven el descens en un -0,1%, ‘ens vàrem quedar curts’. En aquest sentit, ha avançat que aquest decreixement podria ser molt pròxim al -2%, tot i que no es podrà fer oficial fins a finals de febrer. Castells també s’ha mostrat preocupat per l’augment de les persones a l’atur, sobretot pel pas del 6,6% a finals del 2007 a un 11% a finals del 2008: ‘Ens hauríem de preguntar com pot ser que s’hagi destruït tan treball amb només un any’, ha declarat.

Relacionat amb la pèrdua de feina, Castells ha avisat que no es poden ‘permetre una fractura social’. Ha recordat que els últims anys s’han rebut 1,2 milions d’immigrants i no hi ha hagut conflictes, sobretot ‘gràcies al fet que molts han trobat feina i s’han aplicat mesures d’integració adequades’.

Publicitat

Tot i que no ha volgut donar massa detalls, Castells també ha parlat de l’estat de les negociacions per aconseguir un nou sistema de finançament per a Catalunya. El conseller ha defensat que la Generalitat ha actuat sempre ‘amb fermesa’ i que, si no hagués estat així, ‘hauríem signat un mal acord’.

Castells ha defensat que ‘empitjorar el clima depressiu no ajuda a sortir de la crisi’, però ha reconegut que la situació actual ‘no té precedents’. Pel que fa al sistema financer, ha declarat que és ‘imprescindible’ salvar-lo, però també ha avisat ‘que aquest sistema per ell mateix no té cap sentit’.

Pel que fa a possibles solucions, ha avisat que existeix un problema de competitivitat amb l’economia i que això es pot resoldre a través de tres vies: ‘Treballant més hores, cobrant menys o produint més en les mateixes hores’. Castells s’ha mostrat partidari de l’última d’elles, però ha avisat que ‘els sacrificis que hem de fer s’han de repartir adequadament’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut