Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Castells prepara un paquet d’avals de 500 milions per a les empreses

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha anunciat que la Generalitat prepara un nou paquet d’avals de 500 milions d’euros a través de l’Institut Català de Finances. D’aquesta manera, el Govern pretén donar liquiditat a les empreses que tinguin dificultats però puguin demostrar la seva viabilitat. El conseller ha anunciat que, en un termini de 15 dies, es posarà en marxa l’anterior línia d’avals anunciada al desembre.

Redacció
Redacció 04/02/2009

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha descrit l’actual crisi d’una ‘intensitat’ i ‘complexitat sense precedents’, cosa que fa que les previsions per aquest any no sigui gens optimistes i obligaran a finals d’aquest febrer a la revisió de les previsions econòmiques. Tot i això, Castells ha anticipat que l’economia caurà aquest 2009 a l’entorn del -2%, contra la previsió del -0,1%. El conseller ha dit que uns dels principals obstacles és la manca de finançament per una ‘excessiva’ valoració del risc per part de bancs i caixes. Castells ha advertit que si els governs donen liquiditat per ‘salvar’ el sistema financer és perquè compleixin amb la seva funció, que és donar crèdits.

El conseller d’Economia i Finances ha afirmat que, tot i que el paper dels bancs i de les caixes és ‘imprescindible’, ‘no cal oblidar que el seu protagonisme és instrumental’ i, per aquesta raó, si els governs actuen per ‘salvar-lo’ ho fan perquè compleixin la seva funció i facin la seva feina, que és donar crèdits.

Castells s’ha referit al debat sobre si els bancs i caixes han de tenir beneficis i ha assenyalat que, justament perquè no han tingut beneficis, el sistema financer està tenint els problemes que arrossega actualment. ‘Necessitem que tingui beneficis’ perquè puguin donar liquiditat a les empreses i a les famílies i deixin de valorar el risc ‘d’una forma excessiva’ com estan fent els últims mesos, ha afegit Castells.

El conseller ha definit el paper del Govern ‘d’activista’, perquè en aquests moments el què cal són executius ‘activistes’. Si una cosa ha demostrat aquesta crisi, ha dit Castells, és que sense la intervenció dels governs el mercat ‘no funciona’. ‘No hi ha mercat sense Estat’, ha dit contundentment el conseller, que ha afirmat que l’era del liberalisme més absolut ‘s’ha acabat’.