Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Castells creu que la recepta anticrisi passa per millorar la productivitat catalana

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat avui que, després del ‘terratrèmol financer’ que ha patit l’economia mundial durant les últimes setmanes, les estratègies per superar la crisi a Catalunya han de consistir a incrementar la productivitat.

En la seva intervenció en els esmorzars informatius de la Tribuna Catalunya del Nou Economia Fòrum, on ha presentat l’alcalde de Tarragona, el també socialista Josep Fèlix Ballesteros, Castells ha assegurat: ‘Una vegada que hàgim sortit del terratrèmol financer, vénen un parell d’anys difícils’, en què Catalunya haurà de vetllar per incrementar la seva productivitat.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Tot això passa per continuar ‘produint més amb les mateixes hores i mantenint els salaris o fer-los créixer d’acord amb la productivitat, i contenint la despesa’. Aquesta recepta és l’‘única manera’ per sortir de les crisis i, si no s’aplica, es produirà una ‘caiguda de l’activitat econòmica’ amb el conseqüent increment de les dades de l’atur, ha expressat Castells.

Castells ha recordat que fins a l’articulació de l’Eurozona, la solució que tenia Espanya en temps de crisi era ‘devaluar la moneda’, un ‘recurs fàcil’ que es va fer en els anys 1992 i 1993, però que actualment ja no es pot fer.

El conseller ha valorat les mesures preses aquest cap de setmana pels estats de la UE que són membres de l’Eurozona, entre ells Espanya, i ha considerat que van seguir el senyal ‘inspirat pel Regne Unit’ i el seu primer ministre, Gordon Brown. En aquest sentit, ha destacat la importància d’obtenir més ‘coordinació’ en el si de la UE per superar la situació.

Castells ha recordat que Catalunya és un país amb una ‘sòlida base industrial’, i ha considerat que cal seguir els passos que han fet regions tradicionalment industrials com Lombardía (Itàlia) o Baviera (Alemanya), ‘llocs que han fet una transformació a partir de la seva base industrial, que innoven, que incorporen noves tecnologies’, i cada vegada són més productives.