Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Benach i Niubò volen auditories externes a ERC

La candidatura ERCFutur, que encapçalen Ernest Benach i Rafel Niubò, han apostat aquest dimarts un model de gestió del partit ‘més transparent’ i han plantejat que el partit se sotmeti anualment a dues auditories externes per examinar els comptes de la formació. Benach ha apostat per construir un partit ‘en xarxa’ tant a nivell territorial com sectorial, que ‘superi la piràmide’ en la seva estructura. La candidatura, que avala l’actual president del partit, Josep-Lluís Carod-Rovira, també proposa dividir la secretaria d’Organització i Finances en dues i fer públiques totes les donacions.

Redacció
Redacció 23/04/2008

La candidatura per al congrés del partit per al juny ha presentat aquest dilluns quin és el model de gestió del partit que proposen. Unes propostes que, han remarcat, els ‘diferencien’ de les altres candidatures. Benach ha defensat que el partit ha de tenir ‘una gestió transparent i exemplar òptims’, amb una ‘democràcia interna de qualitat’. De fet, ha apostat perquè la presa de decisions es faci ‘tant en sentit horitzontal com vertical’.

Benach, que ha defensat un ‘compromís ètic’ que passa per conceptes com al ‘transparència’, la ‘responsabilitat’, la ‘lleialtat’ o la ‘meritocràcia’, ha assegurat que ‘el funcionament del partit, l’aparell, ha de respondre a uns criteris molt clars’.

Per la seva banda, el candidat a la secretari general del partit d’aquesta candidatura, Rafel Niubò, ha proposat una mesura per millorar la ‘transparència’ dins del partit. En concret, ha proposat que ERC faci dues auditories externes dels comptes del partit, ja que no ha ‘d’autoauditar-se’. De fet, ha apostat perquè ‘cada any sigui el col·legi d’auditors que faci la proposta de les dues empreses que ens auditin’. A més, ha afegit que ‘les auditories no poden ser parcials’, amb ‘el partit per una banda, les federacions per una altra i la fundació per una altra’, sinó que s’han de fer amb ‘els comptes consolidats’.

Preguntat sobre si aquesta mesura es planteja perquè consideren que hi ha falta de transparència, Niubò ha respost que ‘sí’, tot afegint que vol que ‘ERC tingui prestigi i estem obligats a fer un plus més que una organització econòmica’.

La candidatura avalada per l’actual president d’ERC també ha fet una proposta per canviar la manera de distribuir el pressupost del partit, que aquest any puja a uns 6 milions d’euros, Fundació Irla a banda. Niubò ha plantejat que un terç del pressupost sigui per a la xarxa local, un altre terç per a la xarxa de federacions comarcals i regionals, i un últim terç per a l’organització nacional.

A més, ERCFutur vol que qualsevol tipus de donació, ‘gran o petita’, ha de ser pública. Pel que fa a les autoritzacions de despesa, Niubò ha plantejat un canvi, de manera que, fins als 30.000 euros, ho faci la secretaria de Finances, de 30.000 a 100.000, la Permanent Nacional, i sigui l’executiva qui autoritza les despeses superiors a 100.000 euros.

Niubò també ha apostat per ‘un consultoria de 24 hores al servei dels 2.000 càrrecs públics’ del partit i per ‘obrir els locals a la ciutadania’ perquè ‘la gent s’acosti’. A més, ERCFutur creu que ‘no es pot actuar com si només hi hagués una seu’ i ha proposta ‘dotze motors territorials’.

El candidat a secretari general ha apostat per ‘millorar la comunicació interna i externa’, amb l’objectiu de ‘sortir de la queixa constant que ningú ens entén i no ens tracten bé’. Niubò ha remarcat que ‘els compromisos han de ser sobre projectes col·lectius’, ja que els ‘projectes individuals són molt arriscats’. A més, considera que ‘el partit ha de saber a qui adreça els seus missatges’. Niubò també ha apostat per ‘potenciar el capital humà’ i per ‘serveis descentralitzats, estables i de qualitat’.

Presentació del web

ERCFutur ha presentat la seva proposta d’organització del partit en l’acte de presentació del web de la candidatura, www.ercfutur.cat. La presentació s’ha fet al local d’ERC a Ciutat Vella, que a partir d’ara serà des d’on aquesta candidatura prepararà el congrés del mes de juny.