Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Badalona, a la cua en la gestió de residus

|

- Publicitat -

En roda de premsa, representants de les associacions d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Defensa del Patrimoni Natural (Depana), Greenpeace i Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (Ocuc) han reivindicat una millora en la recollida selectiva de residus.

El portaveu d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Vicenç Vilana, ha criticat l’actitud de l’Ajuntament de Barcelona per la seva inoperància en aplicar la llei de residus, que “es troba en un carreró sense sortida després de diversos anys en stand by“. Segons Vilana, la recollida de residus només està implantada un 30% en la ciutat comtal.

Publicitat

Tot i això, han afirmat que hi ha localitats catalanes que recuperen el 80% dels residus, com Tona, Tiana i Vic. A la comarca de l’Alt Urgell, actualment la recollida selectiva és d’entre el 70% i el 80%, després de propugnar una política sancionadora que va arribar a posar multes de fins a 12.000 euros a centres comercials.

Les entitats ecologistes han apostat pel sistema de “porta a porta”, en què cada dia els serveis municipals passen a recollir un tipus de residus pels domicilis. En aquesta línia, han afirmat que entitats veïnals del districte barceloní de Poble Sec van sol·licitar a l’Ajuntament fer una prova pilot sobre aquest sistema, però la proposta va ser rebutjada.

Segons les associacions ecologistes, només el 30% de la població catalana participa en la separació dels residus en origen. Per aquesta raó, advoquen per una política que sancioni els municipis que no desenvolupin la recollida selectiva de residus i que bonifiqui fiscalment els ciutadans i entitats que facin la recollida selectiva de tots els seus productes, de la qual ja es beneficien a Sabadell, segons han apuntat.

Nou entitats, entre les quals s’inclouen les citades anteriorment, van fer arribar a les administracions la setmana passada una proposta sobre la gestió de residus que van denominar la seva “recepta” per millorar una situació “d’un cert estancament” en aquest àmbit. L’objectiu de l’acord és “presentar un front comú negociador davant de les administracions”. Han afirmat que és un “compromís” que han “assumit des de la societat civil”, al qual esperen que se sumin sindicats i ens locals. Segons Vilana, a Catalunya “hi ha bones lleis però no s’executen”. La causa, segons la seva opinió, és que “els polítics no s’ho creuen i per això no les tiren endavant”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut