Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Aragó voldria liderar en solitari els Jocs d’Hivern i veta la possibilitat que Catalunya hi participi

El govern d’Aragó i l’Ajuntament de Saragossa han proposat a Andorra que formi part d’una candidatura conjunta per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2018. La idea és aprofitar l’embranzida de l’Expo a la capital aragonesa i reformular les anteriors candidatures de Jaca, fracassades fins ara, amb el potencial hoteler i logístic de Saragossa i l’oferta esportiva del Pirineu aragonès i andorrà.

Andorra, que va voler ser seu d’uns Jocs d’hivern el 2002, veu bé la proposta, però demana a Aragó més concreció i la possibilitat que l’organització s’ampliï amb subseus al conjunt del Pirineu, incloent-hi també el català. Això no ha agradat gens el govern aragonès, que aposta per un lideratge clar de Saragossa i per una candidatura que promocioni Jaca i les estacions aragoneses.

Redacció
Redacció 15/10/2008

Segons explica el diari El Punt en la seva edició d’avui, el govern aragonès vol fer una candidatura olímpica amb Saragossa com a seu i Jaca com a subseu, a la qual caldria trobar l’encaix d’Andorra si s’afegís al projecte. Des d’Aragó consideren que les diverses candidatures de Jaca han fracassat per la falta d’estructura d’aquesta petita ciutat pirinenca, i aposten ara per recuperar la idea però amb Saragossa com a motor del projecte i aprofitant l’embranzida urbanística i econòmica aconseguida amb l’Expo.

La resposta del Principat d’Andorra va ser positiva però es va demanar als aragonesos que concretessin les subseus previstes i el paper que hi jugarien les pistes i les instal·lacions esportives i hoteleres andorranes. A més, segons aquestes fonts, Andorra ha proposat que la candidatura s’ampliï al conjunt del Pirineu, incloent-hi Catalunya, la Val d’Aran i els territoris administrats pel departament de Midi-Pyrenées.

Aquesta resposta no ha agradat a Aragó, que vol liderar el projecte olímpic, hereu dels anteriors intents de Jaca, sense la competència catalana i amb Saragossa com a gran seu olímpica. Citant fonts del govern aragonès, el diari Heraldo de Aragón publicava diumenge que el govern de Marcel·lí Iglesias no vol que hi participi Catalunya ‘per la dificultat d’harmonitzar els interessos de les dues comunitats’ en matèria d’esports d’hivern, un extrem que no va negar una portaveu del govern aragonès. Tampoc no ha agradat que el cap de govern andorrà revelés divendres, durant una recepció a l’ambaixador espanyol en aquest Principat, que s’està gestant la candidatura. Des de llavors, les autoritats aragoneses han posat el fre.