Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Antich estudiarà reduir els impostos en funció del finançament que rebin les Balears de l’Estat

El president del Govern Balear, Francesc Antich, va assegurar que en funció del finançament que rebin es Balears per part de l’Estat estudiarà una possible reducció dels impostos, si bé va recordar que els Pressupostos de les illes pel 2008 no contemplen cap augment en matèria impositiva, sinó que, per contra, s’han incrementat els desgravaments fiscals. Antich va respondre així al Fòrum Nova Economia, celebrat a Palma, a una pregunta formulada pel president de la CAEB, Josep Oliver, qui va voler saber si l’Executiu autonòmic es plantejarà alguna reducció dels tipus d’interès, quan les Balears assoleixin el finançament estatal que ‘els hi correspon’.

Redacció
Redacció 13/12/2007

El president del Govern va apuntar que fins i tot s’ha avançat a l’anunci de l’Executiu central d’eliminar l’Impost de Patrimoni, després d’eximir a 32.513 persones de pagar aquesta taxa i després que la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos Generals pel 2008 contemplin un augment de l’import mínim per sobre del que és obligatori pagar aquest impost, elevant-lo de 108.182,18 euros a 120.000 euros.

D’altra banda, preguntat sobre si l’Executiu incrementarà els impostos, en cas que, finalment, no s’aprovin els PGE pel 2008, Antich va recordar que existeix un acord amb el Govern central, mitjançant el qual s’invertiran 300 milions d’euros a l’arxipèlag el pròxim any i, en aquest sentit, va confiar que ‘es mantingui’. Així mateix, va indicar que, actualment, el Govern està preparant tota la documentació ‘pertinent’ per a negociar amb l’Executiu que surti escollit després de les eleccions generals del 2008 la modificació de la Llei de Règim Especial de Balears, tal com contempla la reforma de l’Estatut d’Autonomia, que va entrar en vigor el passat 2 de març.

En aquesta línia, va recordar que el nou REB ha de garantir a les Balears unes inversions en matèries concretes, com turisme, medi ambient i transports. A més, va afegir que durant el pròxim any, s’ha de modificar el sistema de finançament general de les ‘Comunitats Autònomes’, ja que, actualment, ‘som el territori més perjudicat per aquest model, perquè només té en compte la població existent a les illes en 1999, quan residien 750.000 habitants’. Així, Antich va dir que si el sistema de finançament autonòmic tingués en compte a la població real de Balears, hauria de rebre anualment 200 milions d’euros més que en aquests moments.