Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Andorra s’incorpora a la Unión de Capitales Iberoamericanas i podrà utilitzar el català en les seves intervencions

Andorra la Vella ha estat admesa com a membre nat de la Unión de Ciudades Iberoamericanas en el transcurs de l’assemblea plenària que es va celebrar recentment a Montevideo. Aquesta admissió suposa l’ingrés de la capital andorrana en una organització que agrupa les capitals dels països iberoamericans com a membres de ple dret i altres ciutats com Barcelona o Sao Paulo com a membres associats amb una tasca d’observadors.

Una de les decisions adoptades durant l’assemblea permetrà que Andorra pugui fer alguna de les seves intervencions en català, de la mateixa manera que s’utilitza el portuguès, tot i que l’idioma oficial de l’organisme és el castellà.

Redacció
Redacció 15/10/2008

La cònsol major (alcaldessa) d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que va assistir a l’assemblea, ha destacat la importància de poder expressar-se en català en algunes intervencions, un fet que suposa el reconeixement d’Andorra com a estat. A més, Ferrer ha destacat que en la distribució de càrrecs per al bienni 2008-2010, Andorra la Vella ostenta la presidència del comitè sectorial de turisme. En aquest sentit, Andorra la Vella acollirà una reunió d’aquest comitè durant el 2009, en principi al mes de maig, però aquesta data pot variar, segons Ferrer, en funció de quan se celebrin les eleccions generals a Andorra, ja que la cònsol considera que una reunió d’aquestes característiques s’ha d’organitzar amb temps i el període electoral potser no permetria dedicar-li el temps necessari.

Ferrer ha destacat que la presidència del comitè és ‘molt positiva’ perquè permetrà que Andorra la Vella es doni a conèixer a l’exterior com a capital i també en la vessant turística. En aquest sentit, la cònsol ha afegit que Andorra la Vella pot aportar a la UCCI la seva experiència en matèria turística. Els temes de la reunió sectorial de l’any vinent encara s’han de pactar però giraran entorn a la promoció turística i les ofertes del mercat.

Andorra la Vella ha passat a formar part de la subregió ibèrica integrada per Madrid i Lisboa com a membres de ple dret i Barcelona com a observadora. Precisament, un dels principals impulsors de l’admissió de la capital andorrana a l’UCCI ha estat l’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, que ostenta la presidència de l’organisme. De fet, l’ajuntament de Madrid és un dels que aporta més diners al finançament de la UCCI, que es completa amb aportacions privades. Ferrer també ha avançat que en els propers mesos es farà una trobada entre les ciutats membres de la subregió ibèrica per establir les línies de cooperació, que ja existeixen, però que d’aquesta manera, quedaran formalitzades.