Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Alfons López Tena considera que cremar fotografies del rei hauria de ser un dret constitucional

El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i promotor del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, va assegurar, en relació a la manifestació antimonàrquica de dijous a Girona, que cremar una bandera o fotografies de la família reial, ‘entra en la llibertat d’expressió’ i que, al marge que ell estigui d’acord o no amb aquest tipus de manifestacions, considera que haurien de ser un dret constitucional. De fet, creu que la legislació que protegeix la família reial en cas d’injúries es contradiu amb la Constitució sobre la llibertat d’expressió. El notari va realitzar aquestes declaracions després de reunir-se amb el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, per presentar-li el projecte del moviment d’intel·lectuals i juristes, el Cercle d’Estudis Sobiranistes.

Redacció
Redacció 16/09/2007

Alfons López Tena va valorar la reunió amb el vicepresident de ‘molt positiva’, i va dir que va explicar-li el projecte del Cercle d’Estudis Sobiranistes com una ‘think-tank’ per avaluar ‘les oportunitats que perd Catalunya pel fet de no ser una nació independent’.

López Tena va voler aclarir que el grup ‘no és una plataforma partidista’, i que per això els estudis que faci el Cercle i les mesures que prengui el Govern no tenen per què anar lligades. Tot i així, el vocal ja li va aconsellar una primera mesura al vicepresident, la de desenvolupar els articles 122 i 129 de l’Estatut, els quals fan referència a la creació d’una llei per poder fer una ‘consulta popular’, en aquest cas, sobre la independència de Catalunya.

A més de redactar la llei de les consultes populars, previstes a l’Estatut –i no referèndums, ja que aquest concepte, contemplat a la Constitució, és competència exclusiva de l’estat espanyol-, el moviment vol ‘demostrar la viabilitat de la independència’ de Catalunya, qüestions polítiques al marge, i ‘partint de la llei i no contra la llei’, segons va dir López Tena.

El vocal del CGPJ té prevista una reunió el proper dimarts amb el president de CiU, Artur Mas, per també presentar-li el projecte, i seguirà reunint-se amb líders no només de l’àmbit polític, ha explicat, sinó també del sector empresarial i sindical, entre d’altres.