Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Acció Social i Ciutadania crearà més de deu mil places públiques de serveis socials especialitzats fins el 2012

El Departament d’Acció Social i Ciutadania promourà fins el 2012 la creació de 10.761 noves places públiques per atendre la gent gran, les persones amb discapacitats, les persones amb malaltia mental, les persones amb problemes de drogodependència i les afectades pel VIH-Sida. Així consta a la Programació Territorial que s’ha presentat aquest matí i que comporta un increment global del 21% de les places públiques adreçades a aquests col·lectius. La consellera Carme Capdevila ha destacat que amb aquest creixement Catalunya superarà les ràtios de cobertura pública fixades a la Llei de Serveis Socials i els estàndards europeus.

Redacció
Redacció 09/02/2009

La consellera d’Acció Social ha explicat que aquest projecte comportarà un increment del 21% de les places públiques adreçades a aquests col·lectius. En aquest sentit, Capdevila ha destacat que amb aquestes xifres se superaran les ràtios de cobertura pública que es van estipular en la Llei de serveis socials i també dels estàndards europeus.

Capdevila també ha assenyalat que aquest augment de places es produirà seguint un equilibri territorial, de tal manera que qualsevol persona ‘visqui on visqui’ tindrà les mateixes oportunitats per accedir a aquests serveis socials. La consellera ha explicat que fins el 2004, els ajuntaments i les entitats construïen places públiques de serveis en funció de la oferta i la demanda, sense tenir en compte la universalitat dels serveis socials.

Pel que fa a la gent gran, l’objectiu és arribar a les 44.282 places públiques i garantir els nivells de cobertura del 5% ( entre places privades i públiques) recomanats per la Unió Europea. Actualment hi ha 31.147 places públiques. De fet, l’objectiu de Capdevila és arribar a una cobertura de places públiques del 2,37% en aquest col·lectiu a totes les comarques de Catalunya.

Pel que fa a persones amb discapacitat psíquica, l’objectiu és arribar a les 22.371 places públiques l’any 2012. Actualment hi ha 15.240 places. La Generalitat, però, ja té 3.252 places en desenvolupament i en té previst promoure unes altres 3.879.

Quant a les persones amb discapacitat física, l’oferta pública arribarà a les 2.865 places. Actualment n’hi han 1.340. Respecte les persones amb discapacitat derivada de malaltia mental, es preveu la creació de 4.188 places. Ara n’hi ha 1.481.

El programa també preveu arribar a les 1.305 places per a persones afectades per a la drogodependència. Actualment hi ha 1.022 places. Finalment, també es preveu arribar a les 361 places per a persones afectades pel virus de la sida. Ara mateix hi ha 165 places.

D’altra banda, la programació territorial també preveu ampliar la cobertura del Servei d’Ajuda a Domicili, que s’adreça a unes 25.000 persones. L’objectiu és arribar a destinar 8.300.000 hores anuals a atendre aquest col·lectiu.