Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

110 de 174 denúncies per assetjament a les Forces Armades van ser arxivades de 2004 a 2015

Redacció| Del 2004 al 2015, s'han presentat al Tribunal Militar Central 174 denúncies sobre casos d'assetjament a les Forces Armades espanyoles: 110 denúncies van ser arxivades, 7 remeses a una autoritat disciplinària, 11 inhibides a altres òrgans i 46 considerades de naturalesa penal. De les darreres, 11 van ser objecte de sobreseïment, 13 van acabar amb sentència absolutòria i 22 amb sentència condemnatòria: 12 per assetjament sexual, una per assetjament per raó de sexe o gènere i 9 per assetjament professional. De les denuncies relacionades amb l'assetjament sexual, també va haver-hi 3 absolucions i dos casos que van ser sobreseguts. A més, hi ha dos procediments penals encara per resoldre des del 2015. 

 
 

 

Redacció
Redacció 30/01/2018
Són dades d'un estudi -sobre mesures de prevenció, formació i suport a les víctimes d'assetjament sexual, laboral i professional a les Forces Armades-  que l'Observatori de la Vida Militar ha remès a la presidenta del Congrés espanyol, Ana Pastor (PP), i que seria el primer que tracta l'assetjament sexual, professional i per raó de sexe o gènere a les casernes. La conclusió és que la dona apareix com a víctima en la majoria dels casos tot i representar només el  21,5% del personal militar a les Forces Armades. 

Cal saber que, a les Forces Armades, no es va aprovar un  Protocol d'actuació davant l'assetjament sexual i per raó de sexe fins al novembre de 2015. En aquest sentit, a més, l'informe esmentat critica que aquest no tracti de forma específica l'assetjament professional, no s'apliqui al personal civil que treballa al Ministeri de Defensa i no faci cap referència a la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

 

Segons l'estudi, “les Forces Armades no són alienes a les conductes relacionades amb l'assetjament i han començat recentment a tractar-les”. Conclou que aquest perjudica greument la seva imatge.