Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

10Mil a Brussel·les afirma que podrien aplegar-se més de 4.000 persones a la capital europea

Els organitzadors de la manifestació 10Mil a Brussel·les del 7 de març critiquen que el Govern ‘es bloqueja’ quan se li planteja el dret a l’autodeterminació o la celebració d’un referèndum i ‘no en vol parlar’. La responsable de l’organització a Brussel·les, Estela Rodríguez, ha lamentat que la delegada de la Generalitat davant la Unió Europea, Anna Terrón, s’hagi negat a parlar amb els impulsors de la protesta, tot i que van posar-se en contacte amb ella a l’octubre. En declaracions a l’ACN, Rodríguez reconeix que alguns càlculs que ha fet l’organització preveuen que la manifestació aplegarà unes 4.000 persones.

Redacció
Redacció 27/02/2009

‘Hem fet càlculs, n’hi ha alguns que són més optimistes i altres que són més realistes i apunten a unes 4.000 persones, però això està per veure’, admet Rodríguez. ‘No sabem quin percentatge dels que han reservat vols en línies regulars o dels que venen en TGV participaran en la manifestació, però segurament serà una part important’, explica la delegada de l’organització a Brussel·les, que compta que arribaran una vintena d’autocars des de Catalunya.

Tot i que l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, i l’exeurodiputat d’ERC i ara secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan, donen suport a la protesta, Rodríguez denuncia que ‘quan es parla del dret a l’autodeterminació o de la celebració d’un referèndum per parlar-ne, el Govern de seguida es bloqueja i no en vol parlar’. ‘Ens vam posar en contacte amb la delegació del govern a Brussel·les a l’octubre i no vam tenir cap resposta’, critica Rodríguez. Els impulsors de 10Mil a Brussel·les van conèixer l’opinió de Terrón per les declaracions que ha fet públicament, ridiculitzant la iniciativa. ‘No sé què venen a reivindicar, si és la presència de Catalunya i del català crec que això ja està perfectament reconegut en l’àmbit europeu’, els va retreure Terrón, advertint-los que ‘a Brussel·les les manifestacions són diàries i estan perfectament integrades en el paisatge’.

La portaveu parlamentària d’ERC, Anna Simó, va haver de censurar Terrón aquest dimecres, exigint-li ‘respecte’ i que ‘no es desqualifiquin iniciatives de la societat civil davant les institucions comunitàries, quan es demana implicació de la ciutadania en el projecte europeu’. Rodríguez també ha lamentat que el Casal Català de Brussel·les hagi rebutjat donar-los suport, ‘perquè la consideren una activitat política i no s’hi poden implicar’. L’organitzadora ha explicat que l’Ajuntament de Brussel·les va concedir-los el permís per celebrar la manifestació ‘a finals de gener’ i ha recordat que el punt de sortida serà la Gare du Nord de la capital comunitària i el d’arribada la Gare de Midi, on es llegirà un manifest i es cantarà Els Segadors i El cant dels ocells.