Edició 2115

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de maig del 2024
Edició 2115

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de maig del 2024

Viatge al país dels blancs

|

- Publicitat -

(Versió estesa a 3500 caràcters de l’article publicat a El Punt Avui el 23-Abr-19)
Acaba de publicar-se “Viatge al país dels blancs” (Rosa dels Vents, 2019), a on Ousman Umar ens explica, en primera persona, la seva experiència com a emigrant des de la seva Ghana natal, fins a arribar a Barcelona, un viatge que en avió duraria 6 hores, però que a ell li va costar més de 4 anys.
 
Ousman ens relata el seu viatge, que fonamentalment està ple de grans dificultats i penúries, sense estalviar-nos-en cap part, incloent diversos episodis que són, literalment, a vida o mort. Com a lector, hom té la sensació d’estar visquent una nova Odissea, però aquesta real i en ple segle XXI, quan de la mà d’Ousman passem de la seva Ghana natal tropical, al desert del Sàhara, el qual creua a peu, i d’aquí a la Líbia d’en Gadafi i Algèria i el Marroc, per després passar a Mauritània i arribar a Lanzarote amb una pastera, després de dos dies a l’Oceà Atlàntic.
 
Pel camí, Ousman es topa amb contrabandistes de persones, traficants, màfies i explotadors de tota mena. També amb personatges que l’acullen sota la seva ala i li permeten d’agafar aire, recuperar-se el temps suficient, i estalviar com per a poder continuar el seu viatge.
 
Ara que, pràcticament a diari, ens esgarrifem amb les noves de tants i tants emigrants que moren ofegats al Mediterrani, amb l’Ousman descobrim que això, en realitat, només és la punta de l’iceberg i que, de fet, el lloc a on moren la majoria dels emigrants és a la terrible travessia del desert del Sàhara, que l’Ousman descriu com un “enorme cementiri”, i durant la qual periòdicament es van trobant grups de cadàvers momificats per la calor i la sequedat, testimonis muts del escruixidor preu que els emigrants paguen pel seu desig de millorar les seves vides. Del grup amb què viatjava l’Ousman, només aconsegueixen travessar el desert 6 de les 46 persones que emprenen la travessa.
 
Crec sincerament que caldria que aquest llibre el llegissin tots aquells que estan en contra de l’arribada d’immigrants. No per a canviar la seva opinió, perfectament legítima, sinó per a, com a mínim, concedir a tots els emigrants que acaben arribant, el respecte que mereixen pels extrems sacrificis personals que han estar disposats a fer, i han fet, durant la seva migració. Pràcticament ningú dels que viuen al primer món, haurà d’abordar mai proves d’una duresa que ni remotament s’hi acosti.
 
Ousman es defineix com a afortunat i, certament, surt il·lès de moltes situacions a on altres, com Musa, el seu millor amic, moren, com quan s’enfonsa una de les dues pasteres a la nit a pocs metres de la platja d’on han sortit. En aquest sentit, el moment a on Ousman coneix a la seva futura mare adoptiva a Barcelona, resultaria increïble, si no fos que és rigorosament cert. És finalment aquesta adopció que dona l’Ousman un port segur a on arrecerar-se, evolucionar i créixer, i passar de ser analfabet a la seva arribada a Barcelona, a dominar l’anglès, el català i el castellà, i a tenir un títol universitari
 
Però l’Ousman no s’ha aturat aquí, i ha fundat NASCO (https://nascoict.org), una ONG destinada a millorar l’educació dels nens ghanesos, per tal de que puguin millorar el seu futur al seu país natal, i no es vegin així abocats a passar per migracions tant dures com la seva.
Però el que el llibre no pot transmetre, i el que jo trobo més impressionant, és que, quan parles amb l’Ousman, a qui tinc el privilegi de conèixer personalment, sempre té una visió positiva i alegre sobre el futur, la vida i el món en general. Ser capaç de viure la vida així, malgrat totes les seves duríssimes vivències, és, crec, un extraordinari exemple vital.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut